Sant Antoni
Part Forana 09/01/2023

Manacor presenta el programa de Sant Antoni i agraeix al Patronat que "s'adapti a la societat"

El president de l'entitat considera que "no es pot donar l'esquena a la igualtat"

2 min
La presentació del programa de Sant Antoni 2023 de Manacor es feu dissabte a ca na Vallespina.

L'Ajuntament de Manacor ha presentat aquest cap de setmana la programació de les primeres festes de Sant Antoni que incorporen una dona en el primer ball de la colla de dimonis i que se celebren sense restriccions pandèmiques. "Han passat 1.089 dies d'ençà de la darrera festa", recordà el president del Patronat, Antoni Gomila, que apuntà també que el Patronat no podia "donar l'esquena a la igualtat".

La programació, que s'estén durant set dies, arranca aquest dimarts a les 21 hores amb la primera ballada dels dimonis i la torrada popular oferida pel Patronat de Sant Antoni. El primer assaig serà dijous, mentre que el segon serà diumenge. El cant de completes i dels goigs se celebrarà dilluns dia 16 a les 19.30 hores a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors amb les corals de Manacor, la Banda de Música i els santantoniers.

Mitja hora més tard, a les 20 hores s'encendrà el primer fogueró, que donarà el 'sus' a l'encesa dels altres. Serà una tronada de coets la que anunciarà que els dimonis de Manacor han encès el fogueró de la Rectoria.

L'endemà, dimarts dia 17, que serà el darrer dia de festa, se celebraran les beneïdes, el Darrer Ball dels dimonis i la Missa solemne en honor de sant Antoni. El Patronat de Sant Antoni celebra enguany els 40 anys de la seva fundació i és per això que el programa reprodueix a la seva portada el penó del col·lectiu.

La presentació

Durant la presentació, el batle de Manacor, Miquel Oliver, agraí al Patronat "recollir el que la societat demana", ja que "les festes que es fan grans són les que s'adapten a la societat". Oliver demanà seny i responsabilitat davant unes festes de Sant Antoni que es preveuen "històriques", després de dos anys de cancel·lacions.

El Patronat homenatjà amb una insígnia d'or a qui va ser tresorer de l'entitat en els anys de recuperació de la festa, Antoni Llull. La seva neta, Natàlia Llull, agraí en nom de la família i de l'homenatjat el reconeixement fet durant la presentació. A més els dos manacorins Maribel Servera i Toni Galmés Prim, autors de les gloses que incorpora el programa, recitaren els poemes davant el nombrós públic. Una vegada acabat l'acte, després de la música dels sonadors, la Banda de Música de Manacor oferí un concert a la plaça Ramon Llull, un horabauxa musical.

stats