Part Forana 09/05/2022

Els sollerics criden a la lluita en el Firó més esperat

Els personatges històrics han inaugurat la jornada amb l'ofrena als herois de l'11 de maig

2 min
Firó de Sóller.

Els sollerics enceten aquest dilluns el Firó més esperat, després de dos anys de no poder celebrar la festa a causa de la pandèmia. La jornada ha començat a les 10 hores amb l'ofrena de corones al Monument als Herois de l'11 de maig, amb l'assistència de les autoritats i tots els personatges històrics, incloses les Valentes Dones, Marta Bauzà i Maite Mas, que esperen la jornada amb "molta il·lusió", segons han explicat a l'ARA Balears.

Així, el so de les xeremies engega els motors per començar el dia més esperat de l'any pels veïns de la vall, després d'un exitós cap de setmana de Fira. Cal tenir en compte que l'Ajuntament i els col·lectius han aforat 8.000 persones entre públic i participants per al dia d'avui. Així, els accessos a la plaça estaran restringits a qui no estigui acreditat.

El primer acte del dia es du a terme a les cases de Can Tamany, des d'on les Valentes Dones varen liquidar amb la barra de la porta els pirates que varen assaltar ca seva. Després, els sollerics són cridats a la lluita pel Capità Angelats, que a les 15.30 hores s'encomana a la Mare de Déu de la Victòria i anima els pagesos amb el seu històric i popular: "A la lluita, sollerics!".

La simulació de les batalles a les platges de Can Generós, d'en Repic i del Pont d'en Barona es du a terme durant tot l'horabaixa. La batalla final és a la plaça i, si la història no diu el contràri, entrada la nit el Capità Angelats proclama la victòria dels sollerics i fa l'acció de gràcies amb el cant de la Balanguera, un dels moments més esperats i àlgids del dia.

stats