Part Forana 05/05/2022

Sóller enceta la Fira amb "més ganes que mai"

L'Ajuntament i els col·lectius han aforat 8.000 persones a la batalla del Firó i els comerciants ho han vist reflectit en les vendes

2 min
Maite Mas i Marta Bauzá, Valentes Dones de Sóller

Sóller ja fa olor de pólvora. El municipi enceta aquest dijous la Fira, el cap de setmana més important de l'any al municipi, amb la investidura de les Valentes Dones. Així, Marta Bauzà i Maite Mas per fi faran oficial el seu càrrec, que han mantingut d'ençà que el 2020 foren escollides sense possibilitat d'exercir-lo a causa de la pandèmia. Per això, la il·lusió de les dues solleriques representa molt bé el sentiment dels veïns. "En tenim més ganes que mai" és una de les frases que més se senten aquests dies als carrers del poble i els comerciants reconeixen que s'ha vist reflectit en l'augment de vendes.

Per això, vetes, fils, botons, porqueres i calcetes són els productes que més s'han venut en les darreres setmanes al cèntric carrer de la Lluna, ja que els veïns han optat enguany per renovar el vestuari necessari per participar en el Firó, segons expliquen els comerciants Jaume Mora, de la botiga Ben Calçat i Margalida Mateu, de la merceria Sa Lluna, qui assegura que "els carrers estan molt animats".

De fet, l'Ajuntament de Sóller ha aforat 8.000 persones, entre participants i públic, per assistir a la representació de la batalla entre pagesos i sarraïns que es farà dilluns dia 9 de maig. El Consistori ha optat per recuperar el sistema de control d'aforament a través de polseres que s'aplicava en els darrers anys abans de la pandèmia per tal d'evitar massificacions i botellot. Segons ha explicat la regidora de Presidència i Festes, Mar Castañer, cap persona sense braçalet reglamantari podrà accedir-hi. El nombre de persones que s'hi poden apuntar ja s'ha cobert.

Tot començarà aquest dijous amb el pregó de festes per part de les professores Marga Forteza i Maria de Lluc Sosa, històricament vinculades a les festes a través dels col·lectius i l'agrupació Aires Sollerics. Durant el cap de setmana també es farà un dels actes més sentits pels sollerics, l'ofrena a la Mare de Déu de la Victòria, un moment en el qual s'omplen els carrers de flors i colors. Diumenge, dia de Fira, la tradició és menjar caragols i preparar-se per a la batalla. "No ens podem creure que hàgim arrencat", ha assegurat a aquest diari la presidenta del Col·lectiu de Pageses, Maria de Lluc Far.

Cal destacar que aquest serà el primer Firó en el qual s'aplica el nou reglament de 2019 que prohibeix les escopetes de caça a les festes. D'aquesta manera, a partir d'enguany s'admeten armes tradicionals, com trabucs i espinagades, històricament representatives de la fita.

stats