Part Forana 05/09/2022

Deià redueix a la meitat el subministrament d'aigua a causa de la sequera

El batle del municipi, Lluís Apesteguia, no descarta mesures més dràstiques

2 min
L'Ajuntament de Deià no descarta haver de tallar el subministrament d'aigua.

PalmaL'Ajuntament de Deià ha decidit reduir a la meitat el subministrament d'aigua als veïns del municipi a causa de la sequera. El Consistori ha publicat aquest dilluns la decisió en un ban municipal, en què s'explica que "l'escassetat de pluges d'aquest estiu ha fet que la font del Molí i el pou del Verger ja no siguin suficients per garantir-ne l'abastiment per al consum humà", ni tan sols amb els 20 camions d'aigua que l'Ajuntament duu cada dia des de Palma amb aigua. "No hi ha aigua. I la gent ho entén perquè s'està veient la duresa de la sequera", ha dit el batle de Deià, Lluís Apesteguia, sobre la necessitat de prendre aquesta mesura. De moment, aquesta reducció no implica cap tall, sinó que el cabal que surt per les aixetes serà un 50% inferior. Així i tot, Apesteguia no descarta haver d'aplicar mesures més dràstiques, com talls en el subministrament. "No ha estat cap decisió capriciosa de l'equip de govern", ha afegit.

Un dels factors que el ban destaca és que el consum ha augmentat aquest estiu entre un 35 i un 40% respecte del mateix període de temps del 2019. Aquest increment, lligat a la sequera, fa que la situació sigui insostenible i que s'hagin de "plantejar noves mesures per garantir l'aigua potable per beure i per a la higiene", un ús prioritari per a l'Ajuntament de Deià. "Ens veiem obligats a reduir el subministrament d'aigua al 50% a tots els abonats. Per això, si veis que el cabal que arriba a casa vostra és inferior a l'habitual, heu de saber que és degut a aquesta circumstància", continua el ban.

Apesteguia ha reiterat que cal "explicar a la gent que les coses no passen perquè sí" i ha lamentat que, més enllà de la incapacitat de controlar les sequeres, la pressió humana "ve d'una planificació turística i urbanística" que no ha tingut en compte la manca de recursos.

"Els talls són la següent mesura que ens queda", ha afirmat el batle. "Cada any és pitjor i, quan tens pocs recursos, has de mirar com els reparteixes", ha afegit, i ha recordat que al municipi s'han suspès les llicències urbanístiques per a noves construccions. "No podem donar llicències si no tenim aigua", ha sentenciat Apesteguia.

En el ban també es recorda que continua prohibit fer servir l'aigua de la xarxa municipal per omplir piscines, regar jardins i netejar terrasses i cotxes. També s'ha donat ordre a l'empresa concessionària de vigilar els consums abusius i injustificats. En aquests casos es posaran multes i es retirarà temporalment el comptador.

stats