Part Forana 12/05/2022

Cala Millor estudia com traspassar arena dels fons marí cap a la costa

L'Ajuntament de Son Servera i Sant Llorenç han el demanat permís a l'Estat

2 min
Cala Millor.

PalmaEl consorci de Cala Millor ha demanat al ministeri de Medi Ambient permís per regenerar la platja amb arena del fons marí de la mateixa costa. Segons ha explicat a l'ARA Balears la batlessa de Son Servera, Natàlia Troya, a aquests moments al lloc "hi predomina la roca i es troba en estat de degradació" i per tant, és necessari el transvasament, tenint en compte que la platja és "el motor econòmic" de la zona.

En concret, el procés que es vol dur a terme és el trasllat d'arena dels fons marí, la qual es troba als 20 metres des de la vorera. Precisament, aquesta és l'arena que s'ha mogut de forma natural a causa dels temporals dels darrers temps, en especial el temporal Glòria.

Després d'un informe d'una empresa privada, avalat per la universitat de Cantàbria, el consorci -format per l'Ajuntament de Son Servera i el de Sant Llorenç perquè comperteixen competències sobre el nucli- s'han reunit amb el subsecretari de Protecció de Costes, Ángel Muñoz, per traslladar-hi la petició.

Des de l'Estat han considerat la proposta, però han assegurat que demanaran un informe a la conselleria de Medi Ambient del Govern, la qual cosa consideraran vinculant pel permís, segons ha explicat la batlessa. Cal destacar que el projecte deixa ben clar que la posidònia oceànica no patirà afectació directa per l'execució de les obres.

Per part seva, el consorci de Cala Millor necessita la col·laboració del departament de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears per poder executar el projecte d'aportació d'arena a les platges de Cala Millor. Igualment, aquest projecte s'ha proposat com solució a curt termini al problema de la manca d'arena a la platja. Malgrat tot, el Consorci té una visió a llarg termini amb l'objectiu d'impulsar l'adaptació al canvi climàtic, i per això va presentar a la Unió Europea el projecte LIVE Adapt Cala Millor, que recentment ha estat seleccionat i dotat amb una subvenció de 1,3 milions d'euros, dels 2,2 milions totals que s'han d'invertir.

Pel que fa a la solució per aquesta temporada, els ajuntaments tenen permís per estendre l'arena de la mateixa platja que s'ha anat acumulant de forma natural.

stats