Part Forana 26/05/2023

8.000 euros per quatre cadires, perquè hi seguin els nous edils d’Alcúdia

Un fuster de Manacor ha fet les noves peces segons l'estil històric de les antigues, un producte artesà amb un relleu de l'escut de la ciutat

2 min
El cadiram de la Sala de plens d'Alcúdia és històric, cada peça té l'escut de la ciutat.

PalmaLes quatre noves cadires que ha encarregat l'Ajuntament d'Alcúdia per a la seva sala de plens han costat prop de 8.000 euros. Es tracta d'unes peces fetes a semblança de les antigues, que són de fusta i tenen un relleu de l'escut de la ciutat. Aquest creixement en el nombre de cadires de la Sala s'explica perquè el municipi superà els 20.000 habitants en el padró de dia primer gener i, en conseqüència, quan es constituesqui el nou ajuntament, tindrà 21 regidors i no 17 com havia estat fins ara.

"Ha estat un fuster de Manacor qui ens les ha fetes. És una feina molt curiosa, perquè és obra d'un artesà. Cadascuna ha costat prop de 2.000 euros", ha explicat Domingo Bonnín, batle de la ciutat. "El nostra cadiram està format per unes peces històriques de barres entorcillades i relleus esculpits. Per tant, havíem d'encarregar unes cadires que fossin com les que ja teníem. Pens que aquest fuster ha fet molt bona feina. Està clar que si compares de prop les antigues amb les modernes és coneixedor quines són les noves. Ara bé, si ho mires d'enfora, gairebé no hi veus diferència", ha manifestat Bonnín.

Sobre les eleccions de diumenge, el batle alcudienc no s'atreveix a dir un possible resultat. "A Alcúdia ara mateix hi ha 7 partits amb representació a l'Ajuntament. Dia 28 s'hi presenten fins a 8 llistes. Veurem què passarà. És possible, però, que un bon grapat d'aquests partits obtinguin representació", ha afirmat el batle.

Respatler amb l'àguila bicèfala de Carles V

Segons l'arxiver de l'Ajuntament d'Alcúdia, Antoni Mayol, les cadires originals de la sala de plens probablement varen ser fetes el 1974. "Aquell any, la ciutat va celebrar el 450è aniversari de la concessió del títol de ciutat per part de Carles V. Era un moment de la posada en valor de la història local, encara que tot s'ha d'entendre dins l'òrbita del franquisme", explica l'historiador.

Les cadires en qüestió, de les quals ara un fuster de Manacor n'ha reproduït quatre exemplars més, tenen el seient i una part del respatler folrat de roba de vellut. Les barres són entorcillades fetes d'un ebenista. A la part superior del respatler hi ha un relleu de l'escut d'Alcúdia, on es representa una torre i l'àguila bicèfala, amb què es feia representar l'emperador.

L'àguila bicèfala de Carles V i la torre, elements de l'escut d'Alcúdia, són als respatlers de les cadires de la sala de plens.

"Després de les Germanies, Alcúdia va incorporar l'àguila al seu escut. En diferents èpoques, la mida de la torre i de l'àguila han anat oscil·lant. Durant el franquisme s'exaltava l'àguila i es representava molt més grossa que no ara. A les cadires de la sala de plens són de mida grossa, perquè probablement són fetes als anys setanta", explica l'historiador.

"La inauguració de la plaça de Carles V també va ser el 1974. En aquella ocasió el príncep d'Espanya vingué a Alcúdia i es va fer un gran acte oficial. El títol de príncep d'Espanya és el nom que Franco donà al seu successor i és una denominació ara extingida", afegeix Mayol.

stats