Parlament

Vox assegura que negocia amb el Govern eliminar el requisit de català a l'administració... i el PP ho nega

Fonts del grup d'Idoia Ribas asseguren que es treballa en un sistema similar a l'aprovat recentment a Palma

La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, aquest matí al Parlament
A.M.
04/04/2024
2 min

PalmaEl Govern eliminarà el requisit de coneixement de català per accedir a places de l'Administració pública? El PP i Vox varen acordar, per investir Marga Prohens, "despenalitzar el desconeixement" del català per entrar a la funció pública, però l'Executiu sempre ha estat ambigu respecte de com es concretarà això. Fonts de Vox consultades per l'ARA Balears asseguren que "fa temps que es fa feina" i "s'està avançant" en la negociació per suprimir el requisit amb un sistema similar al que s'ha posat en marxa a l'Ajuntament de Palma, eliminant el coneixement de català com a requisit en algunes places i en altres no. No obstant això, des del Govern neguen taxativament que s'estigui negociant sobre el tema, encara que continuen sense aclarir quina és la posició de l'Executiu sobre aquesta qüestió.

Fonts del grup parlamentari d'Idoia Ribas donen per bona, per tant, la informació que aquest dimarts ha publicat Última Hora, segons la qual el PP i Vox ja tenen pràcticament tancat l'acord per suprimir el requisit de català –i rebaixar-lo a mèrit– en bona part dels llocs de treball de l'Administració. Les mateixes fonts assenyalen que el requisit es mantindria per a "aquells funcionaris que fan atenció al públic". En canvi, fonts de l'Executiu neguen taxativament "cap novetat" al respecte "ni cap anunci imminent, cap negociació o cap proposta de la Conselleria".

El diputat del PP José Luis Mateo ha admès contactes amb Vox sobre els acords d'investidura: "S'hi continua treballant". No obstant això, ha negat que s'hagin centrat en la qüestió del català a la funció pública. "Tenim clara la nostra idea, qualsevol persona pot ser atesa en la llengua que sigui necessària", ha dit. Amb tot, no ha concretat si aquesta creença es tradueix a mantenir el requisit de català per accedir a l'Administració.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat que la mesura "'surt de l'acord del PP i Vox i ja l'han implementada a Calvià i Palma". Encara que el Govern ho negui, ha exigit que digui públicament que "no complirà l'acord amb Vox". "Aquests pactes han vingut a posar fi als nostres drets", ha criticat l'ecosobiranista, que ha cridat la ciutadania a "mobilitzar-se" contra els atacs al català. "Tota la població té dret de ser atesa en qualsevol de les dues llengües oficials; van en contra de la seva obligació legal", ha sentenciat.

stats