Parlament
Política Parlament 21/03/2024

Marta Vidal, respecte de l'amnistia en rústic: "Som un Govern sense sorpreses"

La consellera d'Habitage i Territori assegura que per regularitzar les cases il·legals s'haurà abonar el que paguen els altres propietaris i complir uns requisits

ARA Balears
3 min
El diputat del PSIB, Iago Negueruela

PalmaLa consellera d'Habitatge i Territori, Marta Vidal, ha confirmat aquest dimecres la notícia avançada per l'ARA Balears sobre l'amnistia a les construccions il·legals en sòl rústic que prepara el Govern, enmig d'una forta crítica per part de les formacions polítiques d'esquerres i diferents col·lectius. Vidal ha recordat que es tracta d'un compromís electoral del Partit Popular i, en aquest sentit, ha dit: "Som un Govern sense sorpreses". "El Govern de Marga Prohens compleix amb la paraula donada. Els ciutadans ens van votar per un programa electoral", ha reiterat.

A més, la titular d'Habitatge i Territori ha afirmat que hi ha una primera motivació precisament de caràcter ambiental, ja que "si tu tens una construcció fora d'ordenació, és un problema, però si n'hi ha 50.000, tots tenim un problema. Perquè són moltes vegades els que estan contaminant aqüífers, i nosaltres com a Administració no hi podem fer res, ni les podem enderrocar. I hi són. No han contribuït amb el procediment i els costos que pertoquen per tenir un habitatge, i això és el que es corregeix ara", ha explicat en declaracions als periodistes.

La consellera no accepta que es consideri aquesta mesura, la de regularitzar mitjançant un decret llei les construccions fora d'ordenació en sòl rústic, una amnistia: "D'aministia, res, es tracta de posar-los al seu lloc i fer-los contribuir, com a la resta de propietaris, en el procés urbanístic. I per a molts, és el seu únic habitatge. Sí, es van implantar de manera irregular, però ens sembla molt més assenyat integrar-los dins el sistema amb uns requisits", ha conclòs.

L'oposició, indignada

Per la seva banda, l'oposició política del Govern, tant el PSIB com MÉS per Mallorca, han advertit aquest dimecres que emprendran accions legals contra l'amnistia de construccions en sòl rústic que prepara el Govern, si es materialitza. Tal com ha explicat l'ARA Balears, l'Executiu no esperarà a la reforma de la Llei d'urbanisme per impulsar la legalització de les cases i edificacions fora d'ordenació en sòl rústic, sinó que la inclourà al decret de simplificació administrativa que prepara la Vicepresidència. Aquesta norma inclourà l'eliminació d'un article de l'actual Llei d'urbanisme (LUIB) que prohibeix legalitzar les construccions fora d'ordenació en rústic i, en conseqüència, no permet fer-hi cap obra.

En concret, es derogarà l'article 129 de la LUIB. Aquest article, considerat massa dur per molts propietaris i pel sector de la construcció, diu que "a les edificacions o instal·lacions que es troben fora d’ordenació no es pot fer cap tipus d’obra". Per tant, ara un propietari d'una caseta de foravila no pot obtenir una llicència per regularitzar la seva situació i, amb la llei a la mà, no pot ni tan sols canviar-ne la teulada.

En la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, aquest dimecres al Parlament, el representant del grup del PSIB, Iago Negueruela, ha advertit que la mesura pot ser inconstitucional i anar en contra de la normativa europea. En el mateix sentit, ha considerat "perillós" llançar aquests missatges a la ciutadania en un territori fràgil: "Es demana als ciutadans que es dutxin cada dos dies per estalviar aigua, mentre als poderosos se'ls permet depredar el territori".

Per la seva banda, el portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, ha lamentat que l'Administració "es rigui de la gent que compleix la normativa mentre es beneficia l'infractor", i s'ha demanat si la propera campanya de promoció turística del Govern tindrà per lema 'Vingui i construeixi, que el PP, quan governi, li ho arreglarà'.

stats