Parlament
Política Parlament 19/03/2024

Prohens, disposada a comparèixer al Congrés per donar "explicacions" sobre el cas Koldo

El PSIB li retreu que no s'"atreveixi" a fer-ho a les Illes

3 min
La presidenta Marga Prohens aquest matí al ple del Parlament

PalmaLa sessió de control al Govern d'aquest dimarts s'ha convertit en un nou episodi d'estira-i-arronsa entre el PP i el PSIB sobre el cas Koldo. Ambdós partits s'acusen de mala gestió respecte del contracte de 3,7 milions d'euros signat durant la pandèmia amb una empresa, Soluciones de Gestión, que ara s'investiga en el marc d'un possible cas de corrupció. La presidenta de l'Executiu, Marga Prohens, ha assegurat al Parlament que si la citen per comparèixer a la comissió d'investigació que es farà al Congrés dels Diputats hi anirà a donar "les explicacions necessàries". No obstant això, ha esquivat la pregunta del PSIB sobre si faria el mateix a la comissió d'investigació de la Cambra autonòmica. Fonts del Govern asseguren que si la citen ho haurà de fer, perquè és obligatori, encara que això dependrà de la majoria del PP i Vox, que tenen la darrera paraula sobre el pla de treball de l'organisme.

El diputat del PSIB Iago Negueruela ha acusat Prohens de "no atrevir-se" a comparèixer al Parlament i "estimar-se més fer-ho a Madrid". El socialista ha acusat el Govern de ser responsable que la trama de presumpta corrupció en les compres de material sanitari entràs a la institució quan Manuela García ja era consellera, i ha insistit a reclamar l'estat de l'expedient de reclamació de l'import. Mentre el PSIB acusa el PP d'haver deixat caducar aquesta reclamació, el Govern ho nega, però, de moment, no ho ha acreditat documentalment. "Quines relacions varen tenir amb Miguel Tellado [portaveu del PP al Congrés, a qui algunes informacions sobre escoltes telèfoniques d'implicats en el cas han assenyalat] i Koldo Garcia?", s'ha demanat Negueruela.

Prohens ha respost que són el PSOE, l'anterior Govern i l'expresidenta, Francina Armengol, els que han de "donar explicacions", perquè el contracte sota sospita es va signar durant el seu mandat. "Qui pot contestar qui de la trama es va posar en contacte, i amb qui, del Govern, no som jo, són vostès", ha dit dirigint-se a la bancada socialista: "Qui pot contestar per què es va certificar la compra tot i saber que eren fake no som jo, són vostès". Prohens ha insistit a interrogar el PSIB sobre "per què no es va informar la Guàrdia Civil" que les mascaretes adquirides eren defectuoses, o "per què no varen reclamar l'import en tres anys". Negueruela ha garantit que aniran a les comissions "amb el cap alt" per la gestió que es va fer de la pandèmia i "sense por".

L'exconsellera Patricia Gómez, a la diana

La consellera de Salut, Manuela García, ha assegurat que el seu departament ha informat "puntualment" de l'estat del cas, i ha posat la diana en la seva antecessora al càrrec, l'exconsellera Patricia Gómez: "No va informar Armengol ni els seus companys". "Deixi d'acovardir-se per Negueruela i destapi els responsables, i no carregui sola amb la responsabilitat", li ha dit a l'exconsellera. De fet, Gómez ha mantingut un perfil baix des que va esclatar la polèmica, i feia setmanes que no intervenia als plens. Aquest dimarts ho ha fet amb una pregunta sobre ajudes a la dependència dirigida a la consellera de Famílies, Catalina Cirer, que li ha respost ironitzant sobre el seu silenci envers el cas Koldo. "Tots al Parlament tenien ganes d'escoltar-la, però no perquè parlàs de dependència", ha dit, i li ha demanat "si sap quantes persones es poden atendre amb 3,7 milions d'euros". Cirer també ha admès que els seus "companys" li han "dit que havia de ser dolenta" amb Gómez: "A mi em costa, però m'ho ha posat fàcil".

El Parlament rebutja crear una altra comissió d'investigació

El ple del Parlament ha rebutjat la iniciativa de MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem de crear una comissió d'investigació sobre el cas Koldo alternativa a la que ja es va crear fa una setmana amb els vots del PP i Vox. En aquest cas, la dreta ha votat en contra del grup de treball perquè consideraven que habilitar-la suposaria duplicar la feina. El PSIB, que es va abstenir en l'anterior comissió, aquesta vegada hi ha votat a favor. Negueruela ha justificat que, "a diferència de la comissió de Vox, a la qual el PSIB es va abstenir, no hi ha 'vetos' de compareixença i hi ha la possibilitat que s'investigui tot". Tant el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, com la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, han defensat que aquesta comissió "amplia l'abast de la investigació" en relació a l'anterior, encara que PP i Vox han assegurat que en l'altre grup de treball també s'analitzarà l'etapa del Govern de Prohens.

stats