Parlament
Política Parlament 03/04/2024

El PP va deixar caducar l'expedient? Amb qui va contactar Koldo? Els dubtes que ha de respondre la investigació del Parlament

Els retrets creuats precedeixen la creació de la comissió a la Cambra, que s'afegeix a les del Congrés i el Senat

3 min
Koldo García sortint de l’Audiència Nacional dijous.

PalmaEls retrets creuats entre el PP i el PSIB per la seva responsabilitat en la gestió de l'expedient del cas Koldo continuen marcant el debat sobre l'actuació de la presumpta trama corrupta a les Illes Balears. Queden encara dos interrogants per respondre. En primer lloc, qui del Govern de Francina Armengol va contactar amb l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, Koldo García, per signar el contracte per les mascaretes ara investigat per l'Audiència Nacional. A més, hi ha dubtes sobre si el PP va deixar caducar o no l'expedient de reclamació (impulsat pel Govern d'Armengol) per haver rebut un producte defectuós impulsat, un procediment administratiu del qual l'Executiu de Marga Prohens ha acabat desistint sense aval jurídic. La comissió d'investigació que començarà el proper dimarts al Parlament, i que s'afegeix a les homòlogues del Congrés i el Senat, arrancarà amb la lupa sobre aquestes qüestions.

El cap de setmana passat, García va oferir una entrevista a El Mundo en què es va limitar a explicar que s'havia posat en contacte amb "l'equip d'Armengol": en canvi, sí que va especificar haver dialogat amb el president canari i actual ministre, Ángel Víctor Torres. El PSIB encara no ha respost a aquesta pregunta. La líder del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, ha reclamat la compareixença de l'exconsellera de Salut, Patricia Gómez, i l'exdirector general de l'IB-Salut, Juli Gómez, per informar sobre el cas i també sobre la gestió dels contractes de la pandèmia. Diversos partits han reclamat, a més, que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, comparegui per donar explicacions a les comissions del Congrés i el Senat.

En paral·lel, el PSIB posa l'accent en l'expedient de reclamació de les mascaretes. Després de llegir la documentació (a la qual l'ARA Balears ha pogut accedir parcialment), el PSIB considera acreditat que el Servei de Salut va decidir desistir de la primera reclamació a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL sense informes jurídics que ho avalassin. A més, argumenta que el termini de tres mesos donat inicialment per fer la reclamació va passar, i, per tant, que el PP va deixar caducar l'expedient. No obstant això, els populars defensen que la normativa permet estendre aquest termini a vuit mesos, i que va desistir de la reclamació perquè tenia poques opcions de prosperar.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha assegurat en roda de premsa que la reclamació de 2,6 milions d'euros de les mascaretes adquirides a l'empresa vinculada a la trama Koldo estava "abocada al fracàs", però ha insistit que l'expedient de reclamació "no ha caducat". El representant de l'Executiu ha indicat que el motiu d'aquesta renúncia va ser que "algú va trigar tres anys a intentar reintegrar els 2,6 milions d'euros" de les mascaretes i "algú va fer un certificat que deia que el contracte s'havia complert perfectament". En el seu lloc, el Govern ha impulsat una segona reclamació en què declarava nul el contracte amb l'empresa i, en aquest cas, es reclamaven els 3,7 milions d'euros de l'import total del contracte. En la mateixa línia, la Conselleria de Salut ha insistit en un comunicat que el motiu del desistiment de l'expedient de reclamació era la "dificultat que prosperàs", a causa del "certificat de conformitat que l'administració anterior va emetre a l'empresa el 12 d'agost de 2020". També ha defensat que el termini de resolució de l'expedient era de vuit mesos, i no tres, a comptar des del 24 d'agost de 2023, i cita la llei de contractes del sector públic per argumentar-ho. Costa ha insistit que es va apuntar "per error" en un primer document que el termini de desistiment era de tres mesos, però que "en cap cas" aquests tres mesos eren "el termini vigent", i ha assegurat que es va rectificar.

De la documentació sobre l'expedient es desprèn, a més, que el Govern no va respondre a les al·legacions que l'empresa Soluciones de Gestión va presentar el novembre a la reclamació per les mascaretes fraudulentes, motiu pel qual els socialistes interpreten que l'expedient havia caducat. El portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, ha assegurat que no es va respondre perquè hi havia termini per a més actuacions fins a l'abril, dins del termini de vuit mesos. Per al popular, el PSIB "intenta vanament desviar l'atenció en temes secundaris".  En canvi, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha retret al PP haver "ocultat" que l'expedient havia caducat: "Qui perd la possibilitat de reclamar és el Govern de Marga Prohens". En el mateix sentit, ha remarcat que només el director de l'IB-Salut, Javier Ureña, signa la documentació: "Cap tècnic vol signar els nous papers d'Ureña", ha advertit. El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha defensat que cal investigar les actuacions de les dues legislatures. "El que no pot passar de cap manera és que amb la incompetència o mala praxi d'uns intentem tapar la dels altres", ha remarcat.

stats