Parlament
Política Parlament 05/03/2024

El PP balear acusa Armengol de "dir mentides": "Avui mateix ha de dimitir"

El Govern nega que l'expedient de reclamació de l'import de les mascaretes hagi caducat

3 min
Sebastià Sagreras, aquest matí al Parlament

PalmaLa pota balear de la presumpta trama de corrupció del cas Koldo s'ha convertit en una problemàtica estatal, fins al punt que el focus s'ha desplaçat fins a Madrid. L'expresidenta i actual líder del Congrés, Francina Armengol, ha fet des de la cambra baixa l'única roda de premsa per donar explicacions de la gestió del seu govern del contracte de les mascaretes, i el líder de l'oposició, Iago Negueruela, ha faltat al ple del Parlament per presentar documentació i respondre a les preguntes dels mitjans estatals. El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, s'ha absentat uns minuts de l'hemicicle justament per respondre a la compareixença d'Armengol, a qui ha acusat de "tornar a mentir" sobre el cas Koldo. "Avui mateix ha de dimitir", ha recalcat.

Armengol ha acusat els populars de botar-se "totes les fronteres i les línies vermelles possibles" i ha remarcat que no deixarà que "embrutin" el seu nom ni que vinculin la gestió del seu Executiu "amb res que s'assembli a la corrupció". No obstant això, Sagreras ha lamentat que la socialista hagi estat "amagada deu dies" i no hagi respost a la pregunta sobre qui va fer arribar al seu Executiu el nom de l'empresa implicada en la trama. Els socialistes en tot moment han insistit que el contracte es va tramitar per la via d'urgència, en un moment de pandèmia i col·lapse administratiu, i que es rebien contactes amb noms d'empreses per adquirir material sanitari contínuament.

Tot i això, Sagreras ha lamentat que Armengol "hagi tornat a dir mentides" en els explicacions que ha donat sobre la demora en fer la reclamació pel material sanitari defectuós. "Ha dit que l'administració és lenta; el que era lent era el Govern d'Armengol", ha etzibat el popular: "La situació d'Armengol avui és més insostenible que ahir i, d'una vegada per totes, ha d'assumir responsabilitats, no li queda altre camí que presentar avui mateix la dimissió per la dignitat del Congrés dels Diputats".

Cinc diputats de Vox aquest matí al Parlament

Els diputats de Vox exhibeixen el lema '#corruPSOE'

Els diputats de Vox al Parlament balear també han llançat crítiques contra el partit socialista. Han posat a l'hemicicle exhibint fotografies d'Armengol; el president espanyol, Pedro Sánchez, i la seva dona, Begoña Gómez, així com de l'exconsellera de Salut, Patricia Gómez, i l'exdirector general de l'IB-Salut, Juli Fuster. Totes les pancartes anaven acompanyades pel lema '#corruPSOE'. En un comunicat, el grup parlamentari ha assegurat que Armengol no ha aclarit "per què va trigar tres anys a reclamar" ni "qui va ser el contacte del Ministeri de Foment" o "qui del Govern va parlar amb el Ministeri". En la mateixa línia, han assegurat que la seva exposició "semblava la defensa davant un tribunal".

El PSIB pressiona el PP sobre la caducitat de l'expedient

En el ple del Parlament, s'ha tornat a visibilitzar el xoc entre versions al voltant de l'expedient de les mascaretes que hi ha entre els socialistes i els populars. El PSIB ha acusat el PP de voler fer caducar la reclamació de les mascaretes defectuoses per la via administrativa després de rebre pressions dels presumptes membres de la trama corrupta. El Govern nega que aquest procediment hagi caducat, però no ha presentat cap acreditació d'aquest fet per part de l'Advocacia de la Comunitat, com li reclama el PSIB.

"Ningú ha pressionat aquest Govern ni s'ha deixat caducar res", ha insistit aquest dimarts la consellera de Salut, Manuela Garcia, que ha carregat contra el PSIB per haver comprat "mascaretes falses als seus amics del Partit Socialista i del Ministeri de Foment". Tant la consellera com el vicepresident, Antoni Costa, i la consellera de Presidència, Antònia Estarellas, han insistit que la reclamació no ha caducat. El Govern argumenta que l'expedient té una vida de vuit mesos (es va iniciar el passat estiu) i continua vigent. "Els que volen que caduqui són vostès, Negueruela i la trama corrupta", ha dit Estarellas.

Però el PSIB esgrimeix diversos extractes d'interlocutòries de l'Audiència Nacional, que es basen en converses telefòniques dels investigats interceptades per la Guàrdia Civil. Els investigats varen arribar a la conclusió que l'expedient caducaria el 18 de gener si l'administració no actuava. El sumari, a què va tenir accés Efe, també inclou una resolució de l'IB-Salut que establia un termini de tres mesos. En aquest sentit, els socialistes han exigit al Govern que aclareixi si el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, va facilitar el contacte de representants de l'empresa amb membres del Govern actual.

stats