Polèmica

Armengol es defensa mentre cau un càrrec de Ports de l'Estat

El ministre de Transports cessa el càrrec de Ports de l'Estat que va contractar la trama Koldo

5 min
Francina Armengol

Barcelona / MadridDues setmanes després que esclatés, el cas Koldo ha provocat el primer cessament d'un càrrec del ministeri de Transports pels contractes de compra de mascaretes. El ministre de Transports, Óscar Puente, ha destituït el secretari de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, que és qui va tramitar el contracte de 20 milions d'euros que va subscriure l'organisme amb Sociedades de Gestión, l'empresa utilitzada presumptament per Koldo García, exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, i els seus socis per treure rèdit econòmic de forma irregular. Fonts de l'equip de Puente justifiquen la decisió per "pèrdua de confiança" d'aquest càrrec que venia d'etapes anteriors a l'actual ministre.

Segons El País, Sánchez Manzanares hauria mentit al negar a la Guàrdia Civil haver mantingut contactes amb membres de la trama quan havia intercanviat correus amb l'empresari investigat Víctor de Aldama i havia conversat per telèfon amb García. Sánchez Manzanares va declarar com a testimoni davant la Guàrdia Civil. Tot i aquest moviment, la investigació de l'Audiència Nacional continua, per ara, assenyalant només set persones de l'entramat, entre les quals no hi ha cap actual càrrec de l'administració pública. El moviment arriba després que Puente ordenés una auditoria per a Ports de l'Estat i Adif, que van subscriure contractes amb Sociedades de Gestión. Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Mónica García, ha anunciat a la sessió de control al Senat una iniciativa per evitar que es torni a produir un cas Koldo: Espanya treballa per adherir-se a una xarxa europea contra el frau i la corrupció sanitària.

Aquest dimarts, a més, han transcendit més dades del sumari. En concret, en un informe de la Guàrdia Civil s'assenyala que Ábalos va ingressar un total de 14.240 euros en un compte de García en concepte de "viatges i bitllets d'avió". Al mateix temps, García va ingressar 26.274 euros en un compte d'Ábalos, uns diners que correspondrien a un lloguer que l'exassessor pagava a l'exministre. El germà de García investigat, Joseba, també va ingressar 4.000 euros a Ábalos en concepte de lloguer. Més estranys són uns pagaments de 2.512 euros per part de García a una de les exdones de José Luis Ábalos. Tots aquests moviments són sospitosos per a la Guàrdia Civil i demostren una "relació financera" entre tots dos, però l'institut armat no és capaç d'identificar cap delicte en ells.

Armengol es defensa i ataca el PP

En paral·lel, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha comparegut aquest dimarts a la cambra baixa per respondre les acusacions contra ella pel cas Koldo i ho ha fet en dues direccions: en primer lloc, defensant la legalitat de totes les actuacions del Govern Balear, i, en segon lloc, per atacar el PP, a qui acusa d'haver-se "saltat totes les fronteres i totes les línies vermelles possibles". L'expresidenta balear ha deixat clar que no permetrà que "embrutin" el seu nom ni que vinculin la gestió del govern que va liderar "amb res que s'assembli amb la corrupció". La dirigent socialista ha defensat que, en el context de pandèmia i d'escassetat de material sanitari, el seu executiu va buscar material sanitari sota les pedres, però ha defensat el procés de contractació que es va fer.

Armengol: "Si algú es va lucrar indegudament de la compra de material sanitari que li caigui tot el pes de la llei"

Aquestes explicacions no han convençut el PP, que continua demanant-ne la dimissió l'endemà que transcendís que la Fiscalia Europea investigarà el contracte subscrit pel seu executiu. Aquest dimarts s'ha sabut que el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que investiga el cas de Tsunami Democràtic, serà l'encarregat de supervisar-ho. A parer del seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, Armengol ha deixat "més preguntes sense respondre que les que tenien abans". Una d'elles és sobre "qui va fer la trucada des del ministeri de Transports perquè es fes la compra". "És lògic pensar que va ser algú d'un altíssim nivell jeràrquic perquè confiessin. Va ser Koldo? Va ser Ábalos?", ha plantejat Tellado.

Armengol no ha aclarit qui va fer arribar al seu executiu el nom de l'empresa implicada en la trama, però ha negat pressions. "Mai a la meva vida he donat cap instrucció a ningú dels meus governs perquè contractin una empresa o una altra", ha dit. Fonts del Govern Balear de l'època justifiquen que en aquell moment de "màxima tensió" rebien desenes de trucades al dia oferint vies per aconseguir material sanitari. "Desconeixem qui del ministeri va passar el contacte de l'empresa", sostenen. En tot cas, insisteixen que "mai ningú va pressionar per fer cap compra".

L'expresidenta balear també ha defensat que la reclamació d'una part dels diners abonats a Sociedades de Gestión, pel fet que les mascaretes que va rebre eren de menys qualitat del que havien pactat, es va fer "dins el termini i com s'havia de fer". El PP continua denunciant que va esperar massa temps. L'expresidenta balear ha retornat l'atac cap als conservadors acusant l'actual govern de Marga Prohens de deixar caducar l'expedient de reclamació contra l'empresa. Un extrem que Tellado ha negat. "Està en vigor i en marxa", ha dit en roda de premsa al Congrés el popular. El PSOE també assenyala Tellado perquè el seu nom apareix al sumari del cas com a possible intermediari per tractar d'aturar aquesta reclamació mentre que el d'Armengol no surt. 

"El meu govern podria ser víctima, mai còmplice"

"El meu govern podria ser víctima, mai còmplice o col·laborador", ha dit Armengol, tot i que el jutge del cas de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha rebutjar acceptar l’executiu com a acusació particular perquè –com que eren fons europeus– considera que no hi ha perjudici a les seves arques. "Ni jo ni ningú del meu govern està sent investigat, ni surt al sumari, ni res de res. Demano responsabilitat al PP i que estigui a l'altura de les circumstàncies", ha conclòs Armengol. La tensió entre Armengol i el PP s'ha traslladat a la reunió de la mesa de la cambra baixa, que ha aprovat tramitar la comissió d'investigació del cas mascaretes plantejada pels socialistes. El PP no ha participat en la votació adduint que la presidenta del Congrés s'hauria d'abstenir de totes les votacions que tinguin a veure amb el cas Koldo.

Durant la tarda aquesta tensió s'ha traslladat al Senat, on fins a cinc senadors del PP i un de Vox han preguntat a membres del govern sobre aquesta qüestió. Algunes intervencions han sigut molt pujades de to, amb referències fins i tot a la frase popularitzada per Isabel Díaz Ayuso "me gusta la fruta" per referir-se a Pedro Sánchez com a "fill de puta". La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha defensat l'actuació del govern en aquest afer i ha contraatacat recordant que Feijóo s'asseu en un despatx a la seu de Génova "pagat amb diners negres, segons una sentència judicial".

stats