Parlament
Política Parlament 12/02/2024

Els partits estarien preparats per a un avançament electoral?

La reconducció de la crisi de Vox dona aire a Marga Prohens. Però els dubtes sobre l’estabilitat del soci del PP han duit els grups a plantejar-se que la legislatura pot acabar abans d’hora

7 min
Els principals dirigents del PP, amb Marga Prohens com a candidata a la presidència del Govern, durant la campanya

Palma“Que no es torni a repetir”. Aquest va ser el prec que el vicepresident del Govern, Antoni Costa, va fer divendres a Vox després que la direcció estatal de Santiago Abascal anunciàs que ha aconseguit reconduir la crisi interna. El Govern ja no es refia dels seus socis al Parlament, sumits en una guerra entre sectors que s’ha cronificat, i que a l’octubre ja va amenaçar la viabilitat dels primers pressupostos. La legislatura podria acabar abans d’hora? A partir de l’abril, el PP pot dissoldre el Parlament. A hores d’ara, un avançament electoral agafaria tots els partits a contrapeu, però alguns estarien més preparats que els altres per a la campanya.

El PP vol evitar avançar les eleccions i defensa que, mentre tingui uns comptes per executar, mantindrà “el full de ruta”. Tot i això, durant les dues darreres setmanes, veus del partit que feien càbales davant la possibilitat que, tard o d’hora, el Govern es vegi abocat a un final de mandat abrupte. Fonts de l’Executiu apuntaven que, encara que no desitgen aquest escenari, estarien “ben situats” per menjar terreny per la dreta a Vox. Per la seva banda, el PSIB ha reclamat eleccions al PP en diferents moments en els darrers dies, malgrat el risc que avançar la convocatòria impedís el retorn de Francina Armengol com a cap de llista. L’executiva de MÉS per Mallorca també ha debatut les seves opcions en cas de repetició electoral. Mentre que des de Podem, Lucía Muñoz reclama, consultada per l’ARABalears, que la presidenta Marga Prohens se sotmeti a una qüestió de confiança, malgrat que el partit lila es troba en ple procés de reconfiguració interna. Reconduïda la crisi a Vox, el Govern guanya temps. Però la sensació d’incertesa damunt el futur regna als passadissos del Parlament. Com se situen els partits vuit mesos després del 28-M?

PP

Créixer a costa de Vox o patir el desgast de mig any convuls

El PP no està interessat a avançar les eleccions. Veure’s obligat a donar per acabada la legislatura tindria un desgast damunt la presidenta, encara que algunes fonts consultades admetien que aquest escenari també es pot produir si Vox continua duent contra les cordes l’Executiu. Les eleccions gallegues del pròxim diumenge seran un primer termòmetre de la fortalesa del líder estatal del partit, Alberto Núñez Feijóo. Un element important per a una formació que depèn de l’executiva de Madrid.

A les Illes, fonts populars consideren que malgrat les dificultats del Govern, el partit estaria “ben situat” en un context de repetició electoral. El PP s’ha esforçat a desmarcar-se de la crisi de Vox i, si comprometés la legislatura, en responsabilitzaria els socis davant els electors i defensaria la seva acció de govern. En paral·lel, les mateixes fonts consideren que, amb Vox en hores baixes, podrien convèncer bona part dels que el 28-M varen votar l’extrema dreta d’escollir la papereta del PP per evitar que torni l’esquerra. Per exemple, a Menorca, on fonts populars apuntaven que “Vox és mort”. En canvi, les diferències que el PP va mantenir amb el seu soci de Formentera, Llorenç Córdoba, podrien fer-los perdre aquest diputat ­i que l’escó anàs a parar a l’esquerra. Amb tot, el risc de no arribar als 30 escons necessaris per a la majoria absoluta seria elevat per als populars, que ara tenen 25 diputats. Tot i desmarcar-se de Vox, el PP ha cedit davant l’extrema dreta en qüestions com la implantació de la lliure elecció de llengua a les aules. Aquesta iniciativa o d’altres, com l’eliminació de l’Oficina Anticorrupció, poden mobilitzar l’esquerra.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, en una imatge d'arxiu

PSIB

El dubte de si Armengol podria deixar el Congrés abans d'hora

El PSIB ha reclamat a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que convoqui eleccions anticipades després de la crisi oberta a Vox. “Al nostre partit estam preparats per governar”, va reivindicar el passat dimecres el portaveu parlamentari dels socialistes, Iago Negueruela. Però el PSIB tindria un hàndicap en cas d’avançament electoral: qui seria el seu candidat? Negueruela va evitar respondre aquesta pregunta. Els socialistes varen renovar a finals de gener la seva executiva, amb l’objectiu de preparar-se per “tornar a governar el 2027”. Fins ara, fonts del partit treballaven amb l’objectiu que la secretària general i actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, fos la cap de llista d’aquí a quatre anys. Però si s’avancen les eleccions, Armengol deixarà vacant la cadira a la Cambra baixa de l’Estat?

D’entrada, diverses veus del partit consultades apunten que el PSIB hauria de negociar amb la direcció estatal del PSOE que Armengol pogués presentar-se a les autonòmiques i ser candidata a les Illes Balears. Una decisió que estaria en mans del president espanyol, Pedro Sánchez, tenint en compte que Armengol és la figura que va escollir per acontentar la majoria plurinacional que el sustenta al Congrés.

Els socialistes balears continuen tenint Armengol com a primera opció: “No ha patit desgast, té credibilitat, projecció mediàtica”. Però les mateixes fonts admeten que podrien veure’s obligats a disposar d’un candidat alternatiu. El mateix Negueruela és una de les cares més visibles del partit, encara que hi hauria altres noms a les travesses, com el delegat del govern espanyol a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, la vicepresidenta de la mesa del Parlament, Mercedes Garrido, o la líder del partit al Consell de Mallorca, Catalina Cladera. “Si arribés el moment, no hi hauria tensions internes, som una pinya”, asseguren les fonts consultades. En cas d’avançament electoral, el PSIB disposaria de la mobilització del votant d’esquerres en resposta al Govern del PP aliat amb Vox. Però dependria dels bons resultats dels seus socis potencials: MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem, per arrabassar el poder a la dreta. 

La portaveu dels rebels de Vox, Idoia Ribas, sol·licitant parlar al president del Parlament, Gabriel Le Senne

Vox

La guerra interna amenaça la salut de la marca

La direcció estatal de Vox ha aconseguit mantenir unit el grup parlamentari, però no ha acabat amb el descontentament intern. Els cinc diputats rebels s’han vist forçats a recular, renunciar a la presidència del Parlament i readmetre els dos parlamentaris afins a l’executiva de Santiago Abascal. Però la rendició no garanteix que les relacions entre els sectors puguin recuperar-se. Després d’haver-se enfrontat frontalment a l’executiva, els díscols són conscients que el seu futur al partit més enllà d’aquesta legislatura és complicat. De fet, durant les negociacions, la direcció de Madrid es va arribar a plantejar els avantatges que el PP avançàs les eleccions si quedava en minoria, perquè li permetria apartar els indisciplinats i elaborar les llistes de bell nou. Els crítics, però, controlen la formació als municipis. En un escenari d’eleccions anticipades, per tant, la guerra interna podria ressorgir i amenaçar el suport a la campanya dels quadres locals. Per tant, la crisi de Vox pot impactar a les seves perspectives, especialment a Menorca, on el partit ha perdut el seu únic diputat –ara és no adscrit– i ha quedat fora del govern del Consell. La dinàmica s’afegeix a la tendència estatal en negatiu: Santiago Abascal va avançar el congrés per ser reelegit líder del partit per evitar que coincidís amb uns possibles mals resultats a Galícia.

Lluís Apesteguia al Parlament

MÉS per Mallorca

Convèncer els indignats amb les mesures del PP i Vox contra el català

En un escenari d’avançament electoral, MÉS per Mallorca pot erigir-se com l’opció enfront dels atacs de Vox al català a l’escola i a la funció pública. El diputat de Sumar-MÉS al Congrés, Vicenç Vidal, hi afegeix també l’oposició a les polítiques territorials del PP: cita, per exemple, el qüestionament que la presidenta del Govern, Marga Prohens, va fer de la Comissió Balear de Medi Ambient. “De les eleccions autonòmiques de maig a les generals de juliol de 2023 ja hi va haver una activació del votant pels anuncis que varen fer en aquesta matèria les aliances del PP i Vox a tot el territori”, argumenta. En aquests comicis, de la mà de Sumar, els ecosobiranistes varen treure el seu primer diputat al Congrés.

“Si hi hagués l’oportunitat de fer un canvi al Govern, ho intentaríem”, assegura el coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia: “Estam preparats humanament i econòmicament”. El partit ha renovat recentment la seva executiva, i podria presentar la mateixa llista en cas de repetició electoral. En el mateix sentit, Apesteguia assegura que s’apostaria per una “campanya constructiva”:“S’ha vist el que significa un acord del PP amb Vox, cal oferir un projecte que il·lusioni”.

Josep Castells, de MÉS per Menorca.

Més per Menorca

Reivindicar la protecció del territori

El diputat i cap de llista de Més per Menorca el 28-M, Josep Castells, considera en declaracions a l’ARABalears que la correlació de forces a Menorca podria canviar si es tornàs a consultar la ciutadania. La desfeta de Vox en aquesta illa hi ajudaria. Els ecosobiranistes mantenen al Parlament una posició crítica amb la dreta, però també amb els partits a l’oposició, cosa que ha generat algunes crítiques en el bloc d’esquerres. No en va, Castells apel·la a un “votant moderat” que apostàs per les seves sigles, per les propostes en matèria de protecció del territori. “La dependència del PP de Vox pot convèncer aquest tipus de votant”, argumenta. El partit renovarà els càrrecs interns el 17 de febrer i disposa de recursos econòmics per a una eventual cita amb les urnes.

La regidora d'Unides Podem a Cort, Lucía Muñoz

Podem

Lluitar contra el risc de desaparèixer del Parlament

Podem està en ple procés de reconfiguració després d’haver passat de sis diputats a un de sol el 28-M. Per tant, un avançament electoral comportaria per al partit el risc de perdre la representació en aquesta institució. Aquest dissabte, la direcció del partit té una reunió per continuar el procés de renovació orgànica, després que la regidora a Palma Lucía Muñoz hagi estat recentment elegida coordinadora a les Balears. En declaracions a l’ARA Balears, evita fer pronòstics: “Estam centrats en el programa i a oferir solucions a la ciutadania”. En paral·lel, s’obre l’interrogant sobre el futur a les Illes de Sumar. “Parlarem amb tothom”, explica Muñoz. Una millora de les perspectives de l’espai a l’esquerra del PSIB és clau per apuntalar una alternativa al PP i Vox. 

stats