Parlament
Política Parlament 16/04/2024

El Parlament aprova la llei d'habitatge amb l'únic vot a favor del PP

Vox s'absté per "lleialtat institucional", però expressa desacord amb la norma

2 min
Marta Vidal al Parlament en l'aprovació de la llei d'habitatge

PalmaLa consellera d'Habitatge, Marta Vidal, ha aconseguit aquest dimarts que la llei que deriva del decret d'habitatge sortís endavant al Parlament. Tot i això, la iniciativa ha rebut crítiques de tots els grups i només ha rebut el vot a favor del PP. Vox s'ha abstingut per "lleialtat institucional" amb els seus socis i per garantir l'estabilitat de l'Executiu, cosa que ha permès que la iniciativa prosperàs. No obstant això, el grup d'extrema dreta ha estat molt crític amb la iniciativa, en boca d'Idoia Ribas. La llei aspira a augmentar l'oferta d'habitatges disponibles als municipis a preus limitats, encara que en els sis mesos en què ha estat vigent via decret, el seu impacte ha estat escàs, i els preus no han deixat de pujar. "Són mesures per ajudar que més gent pugui accedir a uns habitatges, a uns preus limitats per l'Administració i més barats que en el mercat lliure", ha defensat la consellera, assegurant que servirà per "generar habitatges sense donar peu a l'especulació i mentre es continua la construcció d'habitatge de protecció per a col·lectius vulnerables".

Vidal ha reivindicat la feina amb ajuntaments, consells i agents implicats per afrontar el problema de l'habitatge, insistint que espera que cada vegada més consistoris es facin seva la norma. Una de les novetats de la llei respecte del decret és que dona tres mesos per aprovar i publicar acords per determinar la regulació de les mesures al seu municipi i, en cas que en tres mesos no hagin signat un acord municipal, les mesures passaran a ser de plena aplicació. L'esmena vol respondre a una reclamació del sector, que criticava la incertesa que havia donat el fet que l'aplicació del decret quedi en mans dels ajuntaments.

Vox va intentar introduir una esmena en aquest decret per permetre l'entrada dels menors als toros, una proposta que han retirat per no haver de votar-hi a favor. Ribas ha assegurat que el text no representa un avanç significatiu per fer augmentar l'oferta d'habitatge i millorar l'accessibilitat. La diputada ha lamentat que el PP hagi rebutjat les seves esmenes, i ha considerat que la llei "ha decebut moltes expectatives". "Desgraciadament per als ciutadans, aquest text continua sense representar un avanç significatiu: l'escassetat de l'habitatge disponible fa que els preus pugin fins a límits imparables", ha remarcat. La diputada també ha lamentat que la vigència de la norma només sigui de dos anys: "Espanta la inversió".

L'oposició critica la falta de consens de la norma

L'oposició ha carregat contra el PP per no haver acceptat bona part de les esmenes. La diputada del PSIB Mercedes Garrido ha criticat que només s'hagin acceptat tres esmenes dels socialistes "de les 65 pàgines que ha presentat aquest grup". "Es va aprovar el decret sense consensuar amb els grups polítics, i avui ve a demanar-nos consens després d'aquesta proposició de llei", ha etzibat: "És cínic". Des de MÉS per Mallorca, Ferran Rosa ha considerat que la tramitació del decret com a llei només ha servit perquè el PP esmenàs "de dalt a baix" el decret que va aprovar el Govern ara fa sis mesos. Per part d'Unides Podem, Cristina Gómez ha reclamat a Vidal que apliqui la llei estatal i limiti els preus dels lloguers, mentre que el representant de Més per Menorca, Josep Castells, ha rebutjat l'amnistia a edificacions en sòl rústic que preveu l'Executiu.

stats