Parlament
Política Parlament 08/01/2024

MÉS recupera una proposició de llei del Pi per acabar amb la liberalització de les rebaixes

La formació vol recuperar la universalització dels períodes amb descomptes per tot el comerç minorista

2 min
REBAIXES AGRESSIVES  Les baixades de preu eren més altes que els primers dies de rebaixes d'abans de la liberalització.

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest dilluns al Parlament una proposició de llei per recuperar les dues temporades anuals de rebaixes, una a principis d'any i una altra al voltant del període estival. Aquest període estava establert a la llei d'ordenació del comerç minorista fins que, el 2012, el govern de Mariano Rajoy la va modificar a través d'un reial decret llei, fet que permetia que cada comerç pogués escollir en quin moment preferia oferir rebaixes. El diputat ecosobiranista Ferran Rosa ha denunciat que aquest canvi va "liberalitzar les rebaixes, la qual cosa genera una legislació a favor de les grans superfícies i una competència deslleial entre grans i petits i mitjans comerços, que també desprotegeix el consumidor i fa dubtosa la transparència dels descomptes". Per aquest motiu, la formació ha recuperat una iniciativa legislativa que El Pi ja va presentar el 2017, però no va prosperar perquè va topar amb el veto de la majoria del Congrés, inclosos el PSOE i Unides Podem.

Els ecosobiranistes volen recuperar, doncs, el text de 1996, en què s'establia que hi havia només dues temporades anuals de rebaixes (a principis d'any i al voltant de l'estiu) i que havien de tenir una durada mínima d'una setmana i màxima de dos mesos, a elecció de cada comerciant dins de les dates concretes i el règim jurídic que fixàs cada comunitat autònoma. Segons Rosa, es tracta de tornar a "una norma que posava en peu d'igualtat el petit comerç i les grans superfícies" i recuperar "les competències que el govern de Rajoy ens va prendre l'any 2012". En concret, la proposició de llei és idèntica a la presentada pel Pi i planteja la modificació de l'article 25 de la Llei 7/1996. La norma es va aprovar el 2018 al Parlament amb 51 vots a favor del PSIB, el PP, Unides Podem, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i el Pi. Però quan va arribar al Congrés, el PSOE, Podem, Vox i Ciutadans la varen tombar. El PP, no obstant això, va optar per l'abstenció.

El líder de MÉS, Lluís Apesteguia, ha defensat que la correlació de forces al Congrés és ara "diferent" i espera que si es torna a enviar la normativa a la Cambra baixa, aquesta pugui comptar amb el suport necessari. Durant el debat de 2021, ni el PSOE ni Podem varen explicar els motius del seu vot en contra. Com va informar Europa Press, el diputat socialista Pere Joan Pons va defensar que els canvis al comerç requereixen "solucions que no són úniques", un "debat ampli" i "de manera polièdrica i assossegada". Per la seva banda, des del partit lila, Txema Guijarro va admetre que la liberalització duta a terme per Rajoy va beneficiar les grans empreses, però ara recuperar la regulació anterior "potser sona extemporani i potser insuficient".

stats