Cas Koldo
Política Parlament 04/04/2024

El jutge veu indicis de maniobres de Koldo García perquè la reclamació de les mascaretes caducàs als tres mesos

Una interlocutòria del jutge assenyala que els investigats tenien aquest termini a partir d'una comunicació de l'IB-Salut

ARA Balears
2 min
Koldo García sortint de l’Audiència Nacional dijous.

PalmaLa trama Koldo calculava que la reclamació del Govern balear pel contracte de les mascaretes defectuoses caducaria el 18 de gener. Ho feia basant-se en una notificació del Govern de Marga Prohens, que, en el marc del procediment, va notificar a l'empresa afectada, Soluciones de Gestión y Empresas, que el termini màxim per dictar una resolució era de tres mesos "a comptar des de la data de l'acord d'iniciació" del tràmit d'audiència, que va tenir lloc el 17 d'octubre de 2023. Així es desprèn de la interlocutòria del jutge de l'Audiència Nacional (AN) Ismael Moreno, tal com ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears.

En la interlocutòria, el jutge es refereix a la reclamació de 2,6 milions d'euros que va iniciar el Govern de Francina Armengol i es va continuar tramitant sota el mandat de Prohens. Es reclamava una part de l'import del contracte (de 3,7 milions) perquè les mascaretes que es varen rebre eren defectuoses. L'Executiu va enviar una diligència a l'empresa el 19 de març de 2024 en què va assegurar que el termini era finalment de vuit mesos, i no de tres, cosa que varen atribuir a un error administratiu. No obstant això, poc després va anunciar el desistiment voluntari d'aquesta reclamació, perquè va assegurar que tenia poques possibilitats de prosperar, i l'obertura d'un segon expedient que consisteix a intentar declarar la nul·litat de tot el contracte. Tot i això, el PSIB ha defensat que el PP va deixar caducar l'expedient, cosa que els conservadors neguen, ja que, tal com asseguren, aquest tràmit inicial de tres mesos es va corregir més endavant perquè fos de vuit mesos.

Sigui com sigui, el jutge exposa en la interlocutòria que membres de la trama Koldo varen maniobrar perquè la reclamació caducàs tenint en compte el termini de tres mesos. Es basa en comunicacions entre alguns dels implicats, com ara Íñigo Rotaeche, Juan Carlos Cueto i María Bárbara Díaz, que dirigien la societat investigada. Segons aquestes converses, els investigats donaven per bo el termini de tres mesos. "S'han observat indicis que apunten a la influència que Koldo ha exercit en benefici de Soluciones de Gestión", adverteix el jutge, "a fi que aquesta no prosperàs". En el mateix sentit, posa de manifest que després de la data assenyalada, el 18 de gener, va deixar d'haver-hi converses entre els implicats respecte d'aquesta reclamació, cosa que es podria interpretar perquè, efectivament, va "caducar".

stats