Parlament
Política Parlament 26/03/2024

El Govern reclama a Sánchez que rebutgi "una quota catalana"

Costa adverteix que les Illes serien entre el "principal perjudicat" que Catalunya es dotàs d'un finançament singular

2 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la presidenta, Marga Prohens

PalmaEl Govern ha carregat aquest dimarts contra la possible aplicació d'un nou sistema de finançament per a Catalunya del qual considera que les Illes serien una de les comunitats que en sortirien perdent més. L'executiu de Pere Aragonès ha recuperat la idea d'un nou finançament, que anomena finançament singular, que parteix de la mateixa premissa que el pacte fiscal que el 2012 defensava l'expresident Artur Mas, i que implicaria que la Generalitat pogués recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya. "Si Pedro Sánchez acceptàs una proposta així, les Balears en serien un dels principals perjudicats", ha dit el vicepresident Antoni Costa: "Exigim que digui 'no' a la quota catalana".

La iniciativa d'Aragonès implicaria situar Catalunya en igualtat amb els governs del País Basc i Navarra, les dues autonomies amb un sistema foral reconegut per la Constitució i que ja tenen una Hisenda pròpia que funciona a banda de l'Agència Tributària estatal. Costa ha assegurat que, si s'aplicàs, les Illes haurien d'"aportar molt més" a l'Estat: "Rebrien menys transferència dels pressupostos generals i els ciutadans haurien de pagar més impostos". En el mateix sentit, ha criticat que si aquest sistema "s'aplicàs a totes les comunitats, l'Estat quedaria destruït". "És un sistema inconstitucional, es perdria l'enorme eficàcia dels inspectors d'Hisenda en la lluita contra el frau fiscal", ha assegurat, i ha defensat que "s'estableixi una estratègia" sobre finançament "al Consell de Política Fiscal i Financera". La recepta del Govern de Marga Prohens és, ha dit, "un sistema de finançament que augmenti l'autonomia tributària i que respecti el principi d'ordinalitat".

Costa ha fet aquesta afirmació en resposta a una pregunta parlamentària del diputat de Vox Sergio Rodríguez. "Seria molt difícil de revertir, generaria situacions de desigualtat, i afectaria el deure constitucional de contribuir", ha assegurat Rodríguez: "Estic molt orgullós de pertànyer a una comunitat que vol continuar contribuint a ajudar la resta de comunitats d'Espanya".

stats