Cas Mascaretes
Política Parlament 26/02/2024

El Govern es personarà com a acusació en el cas de les mascaretes

L'Executiu reclamarà a l'empresa el retorn de 3,7 milions d'euros

2 min
La presidenta Marga Prohens aquest matí a la sessió de control al Parlament

PalmaEl Govern es personarà com a acusació i part afectada en el procediment penal obert pel cas de les mascaretes. La presidenta Marga Prohens ha anunciat que l'Advocacia de la Comunitat està preparant la documentació per fer-ho, i ha afegit que les Illes reclamaran l'import total que l'Executiu va abonar per les mascaretes fraudulentes, 3,7 milions d'euros, i els 2,6 milions d'euros que s'havien reclamat abans del canvi de govern.

"Tenim la responsabilitat i la voluntat d'analitzar-ho tot i col·laborar amb la justícia, arribar fins al final i respondre totes les preguntes que ara mateix es plantegen els ciutadans", ha assegurat Prohens, tal com recull Europa Press. El director general de l'IBSalut, Javier Ureña, també ha considerat necessari aclarir per què no es varen fer servir les mascaretes que es varen rebre durant la pandèmia i es va permetre que caducassin.

El cas s'investiga a l'Audiència Nacional, que assenyala l'exassessor del Ministeri de Transports, Koldo Garcia. La direcció estatal de Vox també ha anunciat que es personarà en la investigació com a acusació particular. L'executiva del PSOE per unanimitat ha reclamat a l'exministre José Luis Ábalos que abandoni el seu escó com a responsable últim de la feina del seu assessor, i ha anunciat que promourà la creació d'una comissió d'investigació per esclarir els contractes d'emergència durant la pandèmia, un dels quals es va fer a les Illes.

El PP exigeix explicacions a Armengol

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha defensat aquesta decisió. "El ministre era el responsable, ha de deixar el seu escó", ha remarcat. El socialista ha assegurat que l'Executiu del Pacte es va "refiar" del que els va recomanar el govern d'Espanya: "Les contractacions més segures per a nosaltres són les que ens recomanen els organismes oficials". Negueruela ha rebutjat que l'expresidenta i actual líder del Congrés Francina Armengol comparegui per donar explicacions sobre aquest contracte, com reclama el PP. "Vaig ser portaveu del Govern, conseller d'Economia, Turisme i Treball", ha dit, i ha defensat la seva autoritat per informar sobre la posició del partit: "Des del primer moment vàrem informar del que succeïa amb total transparència".

No obstant això, el PP ha criticat el silenci d'Armengol. "Sis dies després que esclatàs la notícia d'una presumpta trama de corrupció socialista, fa la tàctica de l'estruç", ha criticat el portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras. Des de Vox, la portaveu parlamentària, Idoia Ribas, ha demanat suport a la resta de grups per crear una comissió d'investigació sobre el cas al Parlament, encara que el PP ho ha rebutjat perquè ja es farà al Congrés. "Ens crida l'atenció que [el Govern d'Armengol] només reclamàs els doblers abans de perdre les eleccions", ha exposat Ribas, en referència al procediment per recuperar 2,6 milions de la venta que l'Executiu va iniciar el passat mes de juny.

Des de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia ha descrit el cas –que ja es coneix com el cas Koldo– com "un exemple de la corrupció moral més gran", i ha assegurat que no entén com l'exministre Ábalos encara no ha dimitit.

stats