Parlament
Política Parlament 20/02/2024

El Govern obrirà una investigació arran de les denúncies per apologia del franquisme d'un conseller insular

David Gil es va referir a la Guerra Civil com la "darrera croada d'alliberament"

A.M.
1 min
La consellera de Presidència, Antònia Estarellas, aquest matí al Parlament

PalmaLes paraules del conseller insular de Vox David Gil, que va referir-se a la Guerra Civil com la "darrera croada d'alliberament", poden activar la Llei de memòria democràtica que el partit d'extrema dreta vol derogar. La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas, ha assegurat aquest dimarts al ple que l'Administració ha rebut tres denúncies diferents sobre aquestes declaracions i activarà una investigació.

Estarellas ha fet aquestes declaracions després que la diputada del PSIB Pilar Costa demanàs "contundència" a l'Executiu autonòmic. Tot i això, ha criticat la "poca credibilitat" dels socialistes en aquesta matèria, assegurant que durant l'època del Pacte no es varen tramitar dues denúncies per qüestions de memòria democràtica. Sigui com sigui, tant el PP com Vox són partidaris de derogar la Llei de memòria.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, va censurar les paraules de Gil, amb qui governa a la institució. En un comunicat, va anunciar que en el proper ple del 14 de març instarà el conseller insular a retirar aquesta expressió perquè no consti a l'acta de la sessió del passat 8 de febrer, unes paraules que va titllar de "desmesurades" i que no comparteix "en absolut" el Govern.

Des del PSIB, Costa ha advertit el Govern que la poèmica no es pot tancar amb aquestes disculpes: "Estarien demostrant que a les Illes mana Santiago Abascal, i el Govern i Marga Prohens són titelles a les seves mans".

stats