Consell de Govern
Política Parlament 27/10/2023

El Govern convoca Vox, però descarta segregar els alumnes per llengua

L'Executiu està obert a escoltar l'oferta del PSIB, encara que manté l'extrema dreta com a soci prioritari

3 min
Antoni Costa durant la roda de premsa del Consell de Govern

PalmaEl Govern mou fitxa i aquest divendres ha convocat Vox a una reunió formal aquesta tarda per mirar de desencallar els pressupostos. Però el portaveu de l'Executiu, Antoni Costa, ha estat clar i ha advertit que descarten segregar els alumnes per llengua, com reclama Vox com a requisit per donar suport al sostre de despesa. "El Govern no pacta propostes impossibles", ha etzibat el vicepresident, que ha remarcat que no signaran res "que vagi en contra de l'Estatut d'Autonomia i la normativa vigent", en referència al decret que estableix que un mínim del 50% de les assignatures s'han de fer en català. Costa ha assegurat que Vox continua essent el seu soci prioritari, però després que la formació hagi endurit les seves exigències, també ha llançat un advertiment. "El Govern no descarta cap possibilitat per aprovar el sostre de despesa", ha dit. Per tant, contempla explorar l'alternativa que aquesta setmana li ha donat el PSIB de facilitar l'aprovació de la mesura a canvi que la proposició no de llei sobre la lliure elecció de llengua a les escoles de Vox no prosperi.

"El que no farà la Conselleria d'Educació és muntar un caos", ha remarcat Costa davant l'exigència de Vox que es posi un calendari concret i s'aclareixi com aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles en totes les etapes educatives, i en quatre anys. "Ho volem implantar a infantil", ha concedit el vicepresident: "A partir d'aquí, podrem prendre decisions". En aquest sentit, ha advertit que aquesta mesura "ve condicionada per la realitat que viuen les famílies": "Ni Educació és capaç de saber la decisió que prendran els pares l'any que ve".

La inquietud del Govern creix a mesura que passen els dies i la possibilitat de no aconseguir tirar endavant els comptes de la comunitat en el primer any de mandat es va materialitzant. Tot i això, el portaveu de l'Executiu ha advertit que no es mouran de la seva posició, mentre que Vox, per la seva banda, manté el pols i la seva posició de màxims. El PP defensa que és el Govern qui ha de marcar els temps i la progressivitat de l'aplicació de la mesura, i no el seu soci al Parlament. Costa ha insistit, a més, que així es va acordar en l'acord de governabilitat per facilitar la investidura de Marga Prohens. "Complim els pactes que signam", ha dit: "Requerim a l'altra part que també el compleixi".

El nucli dur de Vox a les Balears es fa fort

L'enduriment de la postura de la majoria del grup parlamentari de Vox a les Balears, que fa dues setmanes va vetar el sostre de despesa del Govern exigint concrecions en l'aplicació de la lliure elecció de llengua, va obrir una fractura amb la direcció del partit a Madrid. L'executiva de Santiago Abascal havia donat l'ordre d'aprovar el sostre de despesa a l'Executiu i continuar negociant la mesura. Finalment, però, la crisi s'ha tancat i l'executiva estatal de Vox ha acabat donant suport als seus diputats autonòmics. Això ha provocat la sortida del diputat Xisco Cardona, que va ser apartat com a portaveu adjunt per haver-se mantingut disciplinat amb Madrid.

A la pràctica, per tant, l'ala dura del partit s'imposa, i el mateix Abascal ha admès aquest divendres que té dificultats per centralitzar la presa de decisions a la formació. Els diputats de Vox a les Balears ja han deixat clar que continuaran pressionant el Govern, especialment en les qüestions lingüístiques i d'educació, la seva bandera.

Tot i les diferències clares, però, ambdues parts insisteixen en la seva voluntat d'arribar a un acord. El secretari general de Vox a Madrid, Ignacio Garriga, ha expressat aquest divendres la "ferma determinació" del seu partit de complir amb el pacte amb el PP. "Canviarem el rumb de la regió, tots els diputats de Vox estan convençuts que protagonitzarem els canvis que estan subscrits amb el PP", ha indicat en una entrevista a TVE recollida per Europa Press.

stats