Govern balear
Política Parlament 27/02/2024

Armengol, sobre l'actuació del Govern en el cas Koldo: "Som part afectada, no corrupta"

La presidenta del Congrés aplaudeix la decisió del PSOE de demanar la dimissió a Ábalos

4 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, en una atenció als mitjans

PalmaSet dies després que esclatàs la polèmica pel cas Koldo, investigat per presumptament haver cobrat comissions il·legals per la venda de material sanitari, l'expresidenta Francina Armengol ha trencat el silenci i s'ha pronunciat. El Govern de les Illes va signar un contracte per 3,7 milions d'euros amb l'empresa vinculada a l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos que s'està investigant. Des dels passadissos del Congrés, Armengol s'ha mostrat "indignadíssima" per la situació i ha defensat que el seu Executiu en va ser "part afectada, no corrupta", com recull Europa Press.

"Em fa fàstic pensar que algú es pogués lucrar de la compra de material sanitari en un moment en què a Espanya estaven morint cada dia moltíssimes persones", ha remarcat l'actual presidenta del Congrés: "Estic contenta que el PSOE no s'hagi posat de perfil, sinó que hagi dit 'tolerància zero' davant de qualsevol tipus de corrupció". En aquest sentit, la socialista ha aplaudit la decisió de l'executiva del PSOE de donar 24 hores a Ábalos per deixar el seu escó al Congrés. Armengol ha defensat la tasca de l'anterior Govern i ha lamentat que se'l posi "al nivell d'aquesta gent": "Vàrem aconseguir que les Balears fossin una de les comunitats amb menys mortalitat per la pandèmia". En aquest sentit, ha remarcat que el mercat estava "aturat a Europa" i havien d'anar a "comprar a la Xina amb contractes d'emergència": "Ho faria una i mil vegades per protegir la ciutadania, eren contractes d'emergència, però legals".

L'Executiu d'Armengol va signar un contracte amb aquesta empresa a canvi de mascaretes FFP2, però després la mercaderia que va arribar no es corresponia amb allò acordat. Per aquest motiu, es va iniciar un procediment per reclamar el retorn de 2,6 milions d'euros dels 3,7 que havia costat la transacció en total. El PP ha criticat que aquesta reclamació no es fes fins al juliol de 2023, quan la presidenta Marga Prohens va ser investida. De fet, el Govern del PP ha anunciat que es personarà com a acusació i part afectada en el procediment penal obert pel cas de les mascaretes. Aquesta vegada, reclamarà l'import total que l'Executiu va abonar per les mascaretes fraudulentes, 3,7 milions d'euros, i els 2,6 milions d'euros que s'havien reclamat abans del canvi de govern.

Prohens: "Avui les preguntes les faig jo"

En la sessió de control al Parlament, la presidenta Marga Prohens ha carregat durament contra el PSIB. Malgrat que el ple havia de servir perquè l'oposició fiscalitzàs la gestió de l'Executiu, Prohens ha advertit el líder socialista, Iago Negueruela: "Avui li faig les preguntes jo a vostè". La presidenta ha lamentat que es comprassin "més d'un milió de mascaretes que des del primer moment es va constatar que eren defectuoses": "La majoria varen caducar el 2022, i el govern anterior no va moure un dit fins tres anys després, tot i que la Guàrdia Civil va demanar tota la documentació el mes de juliol de l'any 2022".

La cap de l'Executiu ha criticat Armengol per haver mostrat "la màxima indignació una setmana després" i ha insistit que el Govern es personarà com a acusació particular i part afectada en el cas Koldo que investiga l'Audiència Nacional, com també han fet el PP i Vox com a partits estatals. Prohens ha acusat els socialistes de dir "mentides", i ha assegurat que "l'expedient de reclamació ni tan sols s'havia iniciat, el va iniciar aquest Govern, amb la firma del director de l'IB-Salut". No obstant això, segons el document amb l'expedient, a què ha pogut accedir l'ARA Balears, el procediment es va iniciar encara amb els socialistes al Consolat, i el signa l'anterior subdirector de la Central de Compres i Logística de l'Executiu, Antoni Mascaró. Negueruela ha carregat contra el PP per haver fet servir "documentació oficial per filtrar-la a determinats mitjans de comunicació": "Ensenyin tot l'expedient i arribin fins al final, han convertit el Consolat de la Mar en el Consolat del fang, és l'únic que saben fer".

L'Oficina Anticorrupció no hi va detectar indicis de delicte

L'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, avui en procés de liquidació per decisió del PP i Vox, ja havia investigat les contractacions d'urgència que es varen fer durant la pandèmia. El contracte de 3,7 milions d'euros que el Govern va signar amb l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S.L va ser un dels que va fiscalitzar. Es tractava de la primera adjudicació de l'Executiu a aquesta empresa. L'Oficina Anticorrupció no va detectar irregularitats en l'intercanvi d'acord amb la documentació facilitada per l'Administració.

Tot i això, sí que va criticar el Govern per haver abusat dels contractes d'emergència. Segons va apuntar en un informe, es va fer servir aquest procediment excepcional ”per l'adquisició d'un volum massa alt de mascaretes". “Es varen adquirir sis vegades més mascaretes quirúrgiques de les necessàries, un excés d'uns 22 milions de mascaretes, amb un cost aproximat de 8,8 milions d'euros”, apuntava l'oficina en l'escrit: “Fins i tot suposant que s'haguessin hagut de destinar a pacients i familiars el mateix número de mascaretes de les utilitzades pel personal sanitari, se n'haurien adquirit tres vegades més de les necessàries”. En aquest sentit, l'òrgan considerava que bona part d'aquestes mascaretes es podrien haver comprat “a través d'altres procediments de contractació més competitius”.

stats