29/12/2023

Farlopa per a la tropa, que diria aquell

2 min
La targeta informativa de la Federació de Casals T-Drogues.

Una targeta que imita els bitllets del transport públic en color, tipus de lletra i mida, promoguda per la Federació de Casals de Joves de Catalunya, dona consells simpàtics a l’hora d’esnifar cocaïna, o, per dir-ho en llenguatge no boomer, de fotre’s una clenxa. Efectivament, amics, clenxa és de les poques paraules d’argot drogoaddicte que el català pot aportar al món.

A la targeta, que promet –hi, hi, hu, hu– “infinits viatges”, et proposen que no comparteixis el “turulo”, o que vagis canviant de fossa nasal, no fos cas que et passi com a Frank Sinatra. Que al text hi digui “turulo” em sembla entranyable, la veritat. Com quan Fernando Esteso deia “tranqui, tronqui”.

Una cosa és una campanya en una narcosala, on tots els usuaris es punxen diàriament, per recordar-los que compartir xeringa pot fer-los agafar la sida. En el cas de la cocaïna, compartir o no compartir el “turulo” és el menor dels teus problemes i diria que fins i tot el cocaïnòman més idiota tindrà en compte que pot anar canviant de forat. La cocaïna és una droga letal, la més salvatgement addictiva, per la qual, si hi arribes jove, la devastació és absoluta. Cap menor que estigui fent “viatges infinits” escoltarà res del que li pugui dir un boomer –amb vida feta i errors comesos– sobre les drogues. Què li importa la possible psicosi, què li importa no poder ni fer un viatge en avió, perquè sense droga no tira, què li importa haver d’enganyar els pares per comprar, què li importa que res, sense droga, valgui la pena? Què ens semblaria una campanya adreçada a les anorèxiques que digués que si vomiten, almenys que es rentin les dents, que si no se’ls posaran negres? Perquè és exactament el mateix. “Turulo”, que simpàtic, que naïf i que irresponsable.

stats