12/08/2022

Segons les primeres impressions...

2 min

Aquesta és la història d’un regidor de l’Ajuntament de Palma, en concret el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, que un dia es va fixar l’objectiu de dur cap a l’illa unes claus d’or. Podien ser les del Regne de Mallorca que, el 1522, els agermanats haurien lliurat, com a acte de submissió, quan veien que serien derrotats per l’exèrcit imperial de Carles V. Quan ho va anunciar –seguint la tendència política de presentar-ho tot abans de fer-ho i sense tenir-ho planificat–, hi va haver experts tan reconeguts com el catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, Marià Carbonell, especialitzat en art del renaixement i del barroc a Catalunya i les Balears, i com el cronista de Cort, Bartomeu Bestard, gran expert en heràldica, que li varen dir que les claus eren una recreació molt posterior, un fals històric, que se’n diu. Però el regidor, venga a insistir-hi, declarava a una servidora que, tot i l’opinió dels experts, Cort faria “les gestions necessàries perquè arribin a Mallorca. Després, aquí, aclarirem tot el que s’hagi d’aclarir”.

Això era el primer trimestre del 2021. De llavors ençà hi ha fet feina, el regidor d’Educació i Política Lingüística, perquè una de les claus ja és aquí. I, seguint la tendència, la va presentar abans de saber si és la del segle XVI o si és un neo fet un parell de segles després. És curiós, a més, que la presentàs amb la gerent del Patronat Municipal d’Escoles d’Infants, que no s’entén què hi té a veure, però vaja. En tot cas,el regidor ho té clar, perquè ha declarat: “Segons les primeres impressions dels joiers, crec que està fora de dubte l’autenticitat de la clau”. A mi que em perdonin, però si són primeres impressions, no hi ha res que pugui estar fora de dubtes.

Res seria més bo en aquest cas que el fet que les claus –la que ara ha arribat cedida d’un joier de Dallas i la que no ha arribat– fossin les autèntiques del segle XVI. Però des de la meva humil opinió una cosa que també seria molt positiva és fer les coses ben fetes i no anar confonent el desig amb la realitat. Sobretot, si un és regidor, és bo no anar confonent tothom. Per què no enviar a Dallas o on sigui un parell d’historiadors de l’argenteria o experts diversos amb l’objectiu que en facin un informe i després decidir? I, en tot cas, si s’opta per fer els estudis aquí perquè es té la possibilitat de dur la clau, quina necessitat hi ha d’anunciar-ne l’arribada, de tornar a insistir “que està fora de dubte l’autenticitat de la clau”, al mateix temps que dius que encara s’estan esperant els resultats d’algunes proves, que encara estar per comanar un estudi independent i que, de moment, tot és fruit d’unes primeres impressions. No sé quin sentit té presentar-ho sense tenir-ne la certesa. I si se’n té, per què no presentar-ho amb proves? Deu voler que creuem els dits. 

stats