29/12/2023

Salts cap a l’any nou

2 min

Acabam l'any i pot ser un bon moment per avaluar una mica d'on venim i cap a on anam. El 2023 s'ha definit per avenços revolucionaris en la ciència, especialment en els camps de la intel·ligència artificial (IA). Fa un poc més de dotze mesos la societat es despertava amb un dels majors salts tecnològics i científics del segle amb l'arribada de la IA a peu de carrer de la mà d'OpenAI amb ChatGPT. Aquest desenvolupament no només ha redefinit els límits del possible a escala general, sinó que ha deixat una forta empremta enl món de la recerca biomèdica i altres camps, i continuarà obrint nous camins el 2024.

Des de la interpretació d'imatges mèdiques fins al monitoratge de la vida silvestre, l'impacte de la IA ha estat profund i de gran abast. Un dels exemples més destacats d'aquest any ha estat la seva aplicació en l'anàlisi de les exploracions cerebrals, que ha obert noves vies per a la comunicació en pacients amb mobilitat reduïda. Aquesta tecnologia no només promet revolucionar el camp de la neurociència, sinó també oferir esperança a aquells que s'enfronten a desafiaments de comunicació verbal fins ara insuperables.

Paral·lelament, el 2023 ha estat un any clau per a l'exploració extraplanetària al sistema solar, amb l'arribada de les mostres recollides de l'asteroide Bennu. La missió representa no només un triomf logístic i tècnic, sinó també una fita científica que podria desbloquejar secrets sobre l'origen de la Terra i els components bàsics de la vida. El material recollit de Bennu serà una font inestimable d'informació per als investigadors en els anys vinents, i aportarà noves perspectives sobre la formació del nostre sistema solar.

En el món de la medicina, i mirant cap al 2024, hi ha diversos assajos clínics que hauríem de tenir en compte, ja sigui pel seu potencial impacte o el caràcter innovador que plantegen. Un d'aquests és l'estudi LungIMPACT, que ha captivat l'atenció internacional, ja que planteja utilitzar la IA per a la diagnosi precoç de càncer de pulmó. Aquesta investigació té el potencial de transformar la detecció del càncer, perquè permet diagnòstics més ràpids i precisos, i obre la porta a tractaments més efectius en una etapa més primerenca de la malaltia.

Un altre destacat és l'assaig NADINA en immunoteràpia per al tractament del melanoma. Aquest estudi representa un avenç significatiu en el tractament del melanoma mitjançant immunoteràpia, amb la possibilitat de millorar substancialment els resultats per als pacients. La combinació d'ipilimumab i nivolumab, avaluada en aquest assaig, pot marcar un abans i un després en la forma com abordem tant aquest tipus de càncer com d'altres. És evident que la IA i la immunoteràpia continuaran sent àrees clau d'investigació i desenvolupament durant el nou any. Els avenços passats han establert les bases per a nous descobriments encara més emocionants, amb la promesa de noves teràpies, tecnologies més intel·ligents i una aproximació més global cap a les incògnites que encara volem desembolicar. Feliç 2024 d'avanços, certeses i ciència.

Científic
stats