01/12/2021

Respectar la justícia

1 min

No és cert que hi hagi tanta gent que respecta la justícia. Però fins a la fi dels segles continuarem escoltant-ho de persones que es veuen empeses a esperar-ne o a celebrar-ne sentències. Arriba a fer una mica de fàstic, però és així. Una altra cosa és quan la justícia posa alguna cosa al seu lloc: aleshores els perjudicats per aquest moviment o recorren a més altes instàncies o no en parlen més.

Ens hem acostumat a entendre que el respecte a la justícia és la conformitat amb les seves decisions. És una forma molt depauperada de respecte. Aquest s’hauria d’entendre de manera més àmplia, i, per començar, no s’hauria d’utilitzar com a eina per millorar a qualsevol preu el nostre lloc en el món. D'això que se’n diu judialitzar la política és una manera absolutament indigna de tractar-la.

N’hi ha moltes més, com el lector sap ben bé, però és possible que les pràctiques més vils per privar-la de dignitat siguin les que obstrueixen la constitució dels òrgans judicials de la més alta jerarquia. Hi ha qui es queixa de la judialització de la política quan per ventura el problema és la seva politització.

Entre tantes maneres d’ensutjar-la, de vegades sembla que ni la mateixa justícia es respecta a si mateixa.

Guillem Frontera és escriptor

stats