15/06/2024

Quina credibilitat té Vladímir Putin per parlar de pau?

2 min

Abans de l’inici de la cimera de pau per Ucraïna que tindrà lloc a Suïssa, el president rus, Vladímir Putin, ha posat sobre la taula les seves condicions per a un alto el foc: la retirada ucraïnesa de les quatre regions ocupades pels russos i el compromís de Kíiv de renunciar a l’ingrés a l’OTAN. Com totes les ofertes que prometen acabar amb un conflicte bèl·lic, aquesta proposta mereixeria ser estudiada si no fos perquè té un problema de base: quina credibilitat té Vladímir Putin, el mateix que va negar que volgués envair Ucraïna fins al dia abans mateix d’envair-la?

No hi ha dubte que Putin intenta dividir els aliats, i més després d’unes eleccions europees en què ha pujat l’extrema dreta, juntament amb partits que són prorussos. El dirigent rus sap que la guerra és impopular a Occident, que ha fet apujar el preu de les matèries primeres i que ha obligat els europeus a augmentar la seva inversió en defensa. I ara posa sobre la taula una oferta que pot provocar dubtes en més d’un.

En realitat, però, l’oferta no és tal. Si Putin aconsegueix l’annexió de Donetsk, Luhansk, Kherson i Zaporíjia, el que haurà aconseguit és consolidar una excel·lent plataforma des de la qual pugui tornar a llançar una invasió si Kíiv gosa mirar cap a Occident un altre cop. En última instància, el que pretén Putin és que Ucraïna sigui un estat titella, a l’estil de Bielorússia, dirigit a conveniència des de Moscou, i això trenca amb tots els tractats i convencions internacionals.

La crisi ucraïnesa recorda massa la dels Sudets de l’any 1939, quan Hitler va envair Txecoslovàquia amb l’excusa de protegir la minoria alemanya, com per ara poder confiar en la bona voluntat de l’autòcrata rus, que, igual que el caporal austríac, cerca augmentar el seu espai de seguretat, el seu lebensraum. La pau a Ucraïna s’ha de construir sobre unes altres bases, i si s’ha de moure la línia fronterera, caldrà fer-ho de mutu acord i no per la imposició de les baionetes i amb l’amenaça latent d’una nova invasió.

Ara mateix, la paraula de Putin, una persona que ha enganyat Occident i la seva pròpia població, a la qual es nega informació sobre el que passa realment a Ucraïna, no té cap valor. Ara bé, Occident ha de cercar maneres molt més efectives de soscavar el poder del líder rus, i sobretot ha de fer veure a la Xina que el seu suport a Rússia se li pot girar en contra. La via diplomàtica ha de treure el cap i ser protagonista. Perquè l’enquistament del conflicte acabarà beneficiant aquell que no té cap escrúpol per sacrificar milers de vides en l’altar de la seva megalomania. Putin sap que els europeus es cansaran aviat de la guerra. I que si guanya Trump al novembre, estarà en condicions de dictar a Zelenski les condicions d’una pau que no serà pau, sinó la seva victòria.

stats