12/07/2022

El valor de la professió infermera en el model de salut català

A Catalunya som poc més de 6 infermeres per cada 1.000 habitants, un 33% menys que la mitjana dels països de l’OCDE, i aquest fet condiciona clarament el model de salut i social. Des de les direccions infermeres hem exposat aquesta problemàtica i les conseqüències que en deriven, però mai s’han plantejat seriosament mesures per solucionar-la.

En un context internacional de manca d’infermeres, a Catalunya no ens quedem al marge i la persistència de la precarietat laboral, juntament amb l’envelliment de la professió i l’efecte de la pandèmia en la salut en totes nosaltres, que ha fet que s’hagin incrementat les incapacitats laborals, només fa que agreujar aquesta situació. I la necessitat d’infermeres creix en paral·lel a les necessitats de la població, més envellida, amb més cronicitat i fragilitat.

Cargando
No hay anuncios

El model sanitari català, encara massa enfocat a la malaltia, vol girar cap a l’orientació a la salut de les persones, però per aconseguir-ho calen canvis organitzatius i cal revisar com fer-los.

Cargando
No hay anuncios

Les direccions infermeres de Catalunya volem participar en aquesta planificació. Demanem que se’ns escolti i formar part d’una transformació organitzativa per poder millorar l’atenció dels pacients. De res servirà augmentar el nombre d’infermeres si no es coneix com han d’estar estructurades. I tampoc n’hi ha prou a augmentar en 600 les places per estudiar infermeria si no s’acompanya d’un pla de retenció que eviti que un cop acabada la carrera universitària marxin a altres comunitats autònomes o altres països, perquè aquí no es promou l’expertesa infermera ni el reconeixement de les especialitats, i les condicions salarials i laborals són precàries.

Només com a exemple, el salari base d’una infermera a Catalunya és de 1.200 - 1.300 euros; al Regne Unit arriba fins als 2.600; a Suècia, fins als 2.800, i Alemanya, fins als 3.000. ¿Com podem retenir el talent en aquestes condicions?

Cargando
No hay anuncios

Cal revisar com cuidem i garantir un com equitatiu i amb unes cures segures i de qualitat. Ens cal una proposta de canvi que a nivell de país permeti: participar activament en la planificació sanitària i en la presa de decisions; fomentar el desenvolupament professional i el reconeixement de l’expertesa; revisar els rols professionals i la formació professionals; reconèixer les especialitats; establir una base de coneixements comuna amb protocols, registres i indicadors que garanteixin l’equitat de les cures infermeres a qualsevol dels centres del nostre país; reordenar la formació professional de l’àmbit sociosanitari i de salut i legislar el cicle de grau superior en intervencions cuidadores, que permeti per delegació de la infermera assumir activitats cuidadores que actualment no els són permeses; regular les dotacions als hospitals i millorar les condicions laborals de les infermeres.

No hem aconseguit que s’escoltin les demandes del col·lectiu i és ben sabut i demostrat per estudis amb el màxim rigor científic que hi ha una relació directa entre les dificultats laborals de les infermeres i els resultats en salut dels pacients. La falta d’infermeres i les complicades condicions laborals agreujades per la saturació hospitalària fan que la situació sigui complexa i insostenible en aquesta setena onada de covid-19. No deixarem de reivindicar la necessitat de tenir un interlocutor infermer al departament de Salut, que resolgui els problemes del col·lectiu sense intencions ni peatges polítics.

Cargando
No hay anuncios

Calen mesures urgents, coratge polític i lideratge professional, ja que l’atenció sanitària i sociosanitària dels ciutadans està en perill. Les direccions infermeres som les responsables de la gestió dels serveis infermers i volem ser en els òrgans de decisió de la política sanitària i del finançament del sistema per aportar solucions constructives, realistes i eficients que facin sostenible el model sanitari i social de Catalunya.