19/05/2022

Joan Carles I: un retorn que agreuja la crisi de la monarquia

2 min
El rei emèrit, Juan carlos I baixant de l'avió a Vigo

BarcelonaDe tots els possibles escenaris per al retorn de Joan Carles I a Espanya, el rei emèrit ha triat el pitjor, almenys el que més perjudica la imatge de la Corona i els esforços, més cosmètics que reals, de Felip VI per recuperar el prestigi de la institució. Dos anys després de marxar a una mena d'exili daurat a Abu Dhabi mentre es resolien els seus problemes amb la justícia, Joan Carles I ha aterrat aquest dijous a Espanya, però no amb la intenció d'oferir unes explicacions a la ciutadania que encara no ha donat sobre el seu comportament, sinó per participar en una regata amb els seus amics. Com si no hagués passat res durant aquests dos anys. Com si no existís el contingut dels decrets arxivats per la Fiscalia del Tribunal Suprem, en què es relaten comportaments clarament delictius però que, per diferents motius, per exemple la inviolabilitat que li garanteix la Constitució o les regularitzacions d'última hora davant Hisenda, no són ara perseguibles per la justícia.

Es demostra, un cop més, que el rei emèrit no assumeix ni el que ha fet ni el deteriorament que ha patit la seva imatge. Tampoc deu estar gaire ben assessorat, perquè, amb un mínim de sentit comú, algú l'hauria d'haver advertit que el seu retorn no podia tenir un component festiu i d'oci com el que li espera a Sanxenxo. La incomoditat a la casa reial i també al govern de l'Estat és evident, fins i tot entre les files del PSOE, el partit clau en el sosteniment de la monarquia a Espanya i que ara és el principal aliat de Felip VI per intentar redreçar la crisi. La situació és especialment delicada per a Felip VI, perquè es troba entre dos focs. D'una banda, hi ha un sector monàrquic conservador, que representen el PP i Vox, que reivindica la figura de Joan Carles I i pressiona el seu fill perquè refaci la relació i faciliti el retorn de l'emèrit. De l'altra, hi ha la realitat d'una societat espanyola cada cop més allunyada de la institució monàrquica, a la qual no li fan el pes les presumptes mesures modernitzadores que ha emprès la Zarzuela i que voldria que el rei emèrit hagués estat jutjat com qualsevol altre ciutadà.

Els equilibris que Felip VI ha mantingut durant aquests dos anys d'absència del seu pare es poden trencar ara amb les imatges de Joan Carles I de regata a Sanxenxo i amb la fotografia de família que tots es faran dilluns a la Zarzuela, abans que l'emèrit agafi el vol de tornada a Abu Dhabi. Joan Carles I vol convertir aquest viatge en un test per veure com reacciona la societat espanyola, però en realitat l'únic feedback que tindrà serà el del seu entorn més pròxim, que no és gens representatiu. Els temps en què era una figura popular i rebia banys de masses han passat a la història. Les investigacions judicials i les revelacions de la seva examant Corinna Larsen han tret a la llum pública que el cap de l'Estat era també un comissionista i un evasor fiscal. I en lloc de retre comptes davant els que li van pagar el sou durant molts anys, Joan Carles I ha optat per anar-se'n de regates a casa d'un amic i agreujar d'aquesta manera la crisi de la monarquia.

stats