11/05/2024

Dutxa i llençols per a tothom

2 min
Protesta caravanistes

EL CIVISME i el seu contrari són conceptes tan líquids com les opinions que els clients deixen sobre un hotel. Dependrà del seu nivell d’exigència, de la importància que li confereixin o de la gestió de les expectatives. L’ordenança cívica de Palma, sobre el paper, té traces de client perepunyetes al qual res li sembla bé. On comença el respecte als altres i on acaba la llibertat individual? Per això, quan l’Ajuntament llança proclames alarmistes com que “els ciutadans s’han cansat de l’incivisme constant”, com si visquéssim en una ciutat insegura o que necessita gairebé una militarització, em deman si habitam la mateixa urbs.

El problema dels polítics es produeix quan, atrinxerats en l’argumentari, repeteixen com a lloros unes idees generals i no baixen a exemples que puguin deixar en evidència les seves incoherències. Incivisme són només les pintades o també l’expansió de les terrasses? És possible acontentar la gent de bé que desitja passejar pel centre però no enfadar els hostalers, que també formen part del graner de votants? Incivisme és només el que molesta els de missa i comunió diària? Més enllà que em sembla impossible aplicar algunes de les mesures d’aquesta ordenança (multes per escopir?), l’Ajuntament està col·locant hams mediàtics per evitar el problema inevitable. Distreu l’atenció amb futurs nous policies, drons vigilants (de veritat és una bona idea?) o la seva mà dura contra els caravanistes amb l’esperança de no afrontar el problema de l’habitatge; l’assumpte que de veritat genera vergonya i resulta molt més indigne que una pixada a destemps en un arbre (del centre, clar).

No es pot intentar liquidar l’ús de caravanes com a habitatges argumentant que existeixen uns serveis socials perquè el discurs, a més de classista, és irresponsable. El batle hauria de ser valent per sortir en públic i admetre que no té una solució per al principal problema de la ciutat. I que està fermat de peus i mans perquè el seu partit és contrari a l’intervencionisme. Rebutgen la declaració de zona tensada, no volen limitar el lloguer, però obliden que hi ha assumptes per sobre de la ideologia; es tracta del dret més bàsic d’un ciutadà. Deu ser que ells estan acostumats a hotels emmoquetats i coixins tous. Jo estic parlant de dutxa i llençols nets per a a tothom. Res més.

stats