25/08/2023

Després de la mort de la cúpula del Grup Wagner, qui no tindrà por de Putin?

2 min
Pancartes amb les fotografies de Prigojin (esquerra) i Utkin (dreta) a la seu de Wagner a la ciutat russa de Novosibirsk.

Tota la cúpula de poder del Grup Wagner eliminada de cop quan l'avió privat en què viatjaven es va estavellar a no gaires quilòmetres de Moscou. Fons oficials russes donen per morts el seu principal líder, l'empresari Ievgueni Prigojin, però també el comandant militar del grup, el neonazi Dmitri Utkin i el seu responsable de finances, Valeri Txekalov. Sense comptar el pilot i els dos auxiliars que eren al jet privat estavellat, les altres set persones mortes en l'incident eren la plana major del grup de mercenaris que ara fa just dos mesos va intentar un cop d'estat contra Putin. El fet que viatgessin plegats fa pensar que estaven tranquils i que no esperaven cap mena d'atac dintre de Rússia, on creien que havien aconseguit el perdó per la seva rebel·lió. Les causes de l'explosió de l'avió no estan clares i en un primer moment s'apuntava a la possibilitat d'una bomba a l'aparell, com assegura Washington, o també a l'impacte d'un míssil.

L'autoria, en tot cas, és la gran incògnita d'aquest cas. Al conèixer-se la notícia bona part del món donava per fet que al darrere hi havia Vladímir Putin, però també hi ha hagut hipòtesis sobre si podria haver estat un atac ucraïnès –cosa que Ucraïna nega– o un atac d'una facció radical de l'exèrcit rus. Possiblement serà difícil treure'n l'aigua clara, tot i que ahir el mateix Putin va assegurar que hi hauria "una investigació a fons" per aclarir els fets. El líder rus també va donar el condol als propers de Prigojin, a qui va definir com "un empresari amb talent" que va "cometre grans errors a la seva vida". Tant si Putin ha estat al darrere d'aquesta mort com si no, la desaparició de Prigojin, a qui fa dos mesos qualificava de traïdor, el beneficia de cara a dintre perquè envia un missatge als possibles dissidents: els ve a dir que vigilin amb el que fan a partir d'ara.

A la Rússia de Putin no hi ha espai per a cap mena de dissidència ni de crítica. I les elits que s'han enriquit a la seva ombra tindran ara més por que mai a mostrar descontentament amb l'evolució de la guerra i la situació interna del país. De moment no hi ha cap escletxa que permeti un canvi de règim des de l'interior. La pressió internacional, per descomptat, tampoc té cap tipus de recorregut, no sols perquè els països occidentals que fan costat a Ucraïna ja ho han intentat de totes les maneres sense èxit sinó perquè, a més, el mandatari rus ha aconseguit el suport, explícit o implícit en la seva neutralitat, d'un bon grapat de països poderosos, de la Xina al Brasil, que són els que encara el mantenen com una figura rellevant en l'escenari mundial. La darrera cimera dels BRICS de Sud-àfrica, en la qual ell ha participat telemàticament, així ho ha demostrat. Ara caldrà veure què farà Putin amb els mercenaris del Grup Wagner repartits per l'Àfrica i com utilitzarà aquestes forces per expandir la seva influència. La mort violenta de Prigojin, en tot cas, serà llegida com una advertència per a futurs competidors.

stats