29/10/2021

Cultura de temporada alta

2 min

Com un negoci turístic més, el centre d’art Hauser & Wirth a l’illa del Rei de Maó tanca quan acaba la temporada alta. Segons ens informava des de Menorca el company Ivan Martín, les instal·lacions artístiques han rebut 56.000 visitants, bastant més dels que confessaven esperar els promotors, els galeristes Manuela i Iwan Wirth, abans d’inaugurar-lo a mitjan mes de juliol. I així i tot tanquen sense fixar data de reobertura, perquè se suposa que, com qualsevol negoci turístic, hauran de veure quan torna el turisme a l’illa, que les temporades no tenen unes dates fixes per al tret de sortida ni tampoc per tocar a la fi. Així són les coses aquí: obrim i tancam quan convé. Quan convé als turistes, s’entén. Quan convé als empresaris, també.

Si Hauser & Wirth s’ha instal·lat a l’illot del port de Maó és perquè va arribar a un acord amb la Fundació Hospital Illa del Rei: la galeria podria ocupar i gestionar fins al 2032 –renovable per 10 anys més– unes edificacions originalment complementàries si en finançava la rehabilitació necessària. Des que el projecte es va conèixer, els mateixos galeristes i altres responsables no varen deixar d’insistir que volen convertir la comunitat local en part implicada en el nou centre i que voldrien tenir un 80% de visitants locals, com tenen a Somerset, a Bruton (Regne Unit). També se’ls ha sentit remarcar la importància de la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada per treure projectes culturals i educatius endavant. L’illa del Rei és propietat de l’Ajuntament de Maó.

Si no és un negoci, per què tanca el centre d’art de Hauser & Wirth a l’illa del Rei? Si de veres els seus impulsors volen implicar la comunitat local en el projecte artístic, per què posen punt just en el moment que el turisme minva? Els hauríem de dir que la comunitat local hi és? No seria una bona època, la que ve ara i fins que tornin la calor i els turistes, per desenvolupar amb tranquil·litat un programa educatiu amb les escoles de Menorca –o de totes les illes–, associacions de veïns, col·lectius diversos o ciutadans que hi estiguessin interessats? Per què se’ls consent que, ocupant territori públic, puguin tancar i obrir quan els convé?

La cultura de temporada alta és cultura de lluentor, festivals i projectes diversos per épater les bourgeois, si més no per satisfer-los. Amb una qualitat i interès excel·lents, bons, regulars o xerecs, la cultura de temporada alta atreu a qui s’ho pot permetre. Vull pensar que arrossega –com el centre Hauser & Wirth ha arrossegat a Menorca altres galeries que s’hi han instal·lat o ha arrossegat col·leccionistes d’art, aficionats i elits del sector–, però dubt que faci un vertader servei cultural a la comunitat local. La cultura no pot tancar en temporada baixa.

stats