18/06/2023

Berlusconi: l’espectacle continua (i II)

2 min

“Clic!”, deia el fill de Silvio Berlusconi als espectadors i empleats de Canale Cinque per marcar la nova etapa de l’imperi mediàtic sense el seu pare. Però per entendre l’espectacle cal saber com va començar. Als anys 70, Berlusconi va construir Milano Due, una urbanització residencial que disposava de la seva pròpia cadena de televisió per cable. El canal es deia Telemilano i el programa de més èxit era un concurs de cultura general que s’emetia a la nit. Els espectadors trucaven per respondre les preguntes que feien els presentadors. Per cada resposta encertada, una dona amb els ulls tapats es treia sensualment una peça de roba. El programa s’acabava tardíssim, quan la dona quedava en roba interior i ballant per l’audiència. L’èxit del concurs era tan gran que les fàbriques que quedaven en el radi d’emissió de Telemilano es queixaven perquè l’endemà els seus treballadors arribaven tard a la feina perquè s’adormien després d’haver-se quedat fins a la matinada esperant que la dona es despullés. Aquest èxit televisiu és el que va servir a Berlusconi per determinar com havia d’ampliar el negoci mediàtic. Quatre anys després de l’estrena d’aquell concurs, Berlusconi fulminava el regnat de la televisió pública italiana amb la seva nova cadena d’àmbit nacional: Canale Cinque. Una cadena basada en l’entreteniment que apel·lava als instints més primaris va impulsar la seva carrera política transformant els valors i la cultura del país. Quaranta-set anys després que aquella dona ballés en roba interior, l’imperi Mediaset continua explotant estereotips. Un relat androcèntric on la dona és un reclam visual i sexual.

Lele Mora, la mà dreta de Berlusconi a Mediaset en els reality de la cadena, aquesta setmana assistia compungit al funeral. En el documental Videocracy d’Erik Gandini, gravat el 2009, Lele Mora lloava les virtuts de l’amo i amic explicant orgullós que Berlusconi invocava l’esperit de Mussolini. Mora, satisfet, ensenyava que la sintonia del seu telèfon mòbil era l’himne del partit feixista del dictador italià mentre a la pantalleta hi apareixien la creu gamada i el símbol dels neonazis. Lele Mora va estar imputat en el Cas Ruby per induir a la prostitució, també a menors d’edat, en les festes del bunga bunga i continua sent el representant de tota la patuleia de personatges esperpèntics que circulen pels realities de Mediaset.

Dimecres al matí, Federica Panicucci, la presentadora del Mattino cinque news, repetia l’onomatopeia i el gest del fill de Berlusconi per començar les notícies. Acceptaven el deure de passar pàgina. Tot i així, com si fos una casualitat, deien que la primera notícia del dia tenia a veure amb Berlusconi. Anunciaven feliços que s’havia aprovat la reforma judicial Berlusconi que reforça els drets dels acusats i talla les ales als fiscals. La reforma elimina l’abús de poder i complica els procediments per ordenar detencions i l’ha firmat Giorgia Meloni com un homenatge pòstum al Cavaliere, després d’anys de lluita per aconseguir-ho. Clic! Un pas més cap aquesta nova era gràcies a la propaganda de Mediaset.

stats