Estrena

Vicky Luengo és la persona més intel·ligent del món a 'Reina Roja'

Amazon estrena la seva última gran aposta de ficció espanyola, l'adaptació de la saga de Juan Gómez-Jurado

3 min
Els dos protagonistes de 'Reina Roja'

BarcelonaVicky Luengo està en plena explosió professional. Li plouen els guardons –acaba de ser reconeguda amb el premi Princesa de Girona Art 2024 i amb el Fotograma de Plata a millor actriu de teatre per Prima facie, que aviat arribarà a Catalunya– i encapçala projectes de pes. L'últim d'ells és Reina Roja, la sèrie amb què Amazon Prime Video vol donar un cop de puny a la taula pel que fa a la ficció espanyola i que és una de les estrenes més esperades del 2024. En el thriller, que arriba aquest dijous a la plataforma, l'actriu interpreta la dona més intel·ligent del món, peça clau de l'organització Reina Roja, dedicada a la resolució de crims en els quals estan involucrats persones poderoses que busquen la màxima discreció.

Amazon Prime Video ha tirat la casa per la finestra amb aquesta nova producció, que adapta la coneguda trilogia literària de Juan Gómez-Jurado, que ha venut més de 2,5 milions d'exemplars de la seva saga. La popularitat dels llibres ja és un ganxo important a l'hora de vendre la sèrie, però el repartiment apuntala l'oferta: a més de Vicky Luengo, participen a Reina Roja Hovik Keuchkerian (Un amor), Àlex Brendemühl, Nacho Fresneda i Eduardo Noriega, entre d'altres. Al còctel s'hi ha de sumar el director Koldo Serra, expert en televisió crispetaire després d'estar darrere de bona part dels episodis de La casa de papel, l'èxit més global de l'audiovisual espanyol.

Dins una ment privilegiada

La sèrie arrenca amb el personatge d'Antonia Scott, la dona que interpreta Vicky Luengo, sospesant totes les possibilitats que té al seu abast per treure's la vida. Ho fa des de l'ampit de la finestra des d'on està disposada a saltar i mentre l'agent Jon Gutiérrez puja a empentes i rodolons fins al pis on és ella. El policia, conegut per deixar-se endur per les causes perdudes, travessa una crisi professional que teòricament se solucionarà si compleix l'última missió que li han encomanat: convèncer l'Antonia, un cervell privilegiat amb un coeficient intel·lectual de 242, de tornar a l'acció. Junts començaran a investigar dos casos en paral·lel: l'assassinat del fill adolescent d'una important banquera, interpretada per Emma Suárez, i el segrest de la filla d'un empresari tèxtil.

Luengo i Keuchkerian, que ja havien coincidit a Antidisturbios, es mostren encantats d'haver pogut construir plegats aquesta mena de Quixot i Sancho Panza actualitzats i passats pel sedàs del thriller, un projecte al qual han destinat sis mesos. "Amb el que més m'he divertit ha sigut buscant com era l'Antonia, els seus gestos, la seva expressió corporal, com es vesteix. Són petits gestos i detalls que la defineixen molt", assegura l'actriu.

Per als responsables de la sèrie, el cor de Reina Roja és la relació entre tots dos protagonistes, i per això era important que la dinàmica entre els dos actors protagonistes funcionés. "Aquesta és una història d'amor: de com el gran cor d'un policia enorme, basc i gai canvia el cap –i, per tant, el cor– de la dona més llesta del món, que és també la dona més vulnerable del món. I això era el que necessitàvem preservar costés el que costés. Això i a ells dos enfrontant-se a tot el mal del món", explica Amaya Muruzabal, showrunner de la sèrie. La guionista assegura que amb l'adaptació han intentat arribar a tota mena de públic, des del que ja és fan dels llibres, passant pels seguidors del gènere del thriller i aquells que ni tan sols coneixien les novel·les.

Un dels principals reptes de la sèrie era representar visualment no només l'estil literari de Gómez-Jurado, ple de referències de cultura pop, sinó també el funcionament de la ment de la protagonista. "La sèrie ens donava l'oportunitat de representar una frase, que és que l'Antonia és la persona més intel·ligent del planeta i pensa mil coses a la vegada. Poder representar això visualment és una gran oportunitat i un regal a molts nivells: regal per a nosaltres, els creatius, per als fans i per als espectadors que gaudeixen dels thrillers i busquen alguna cosa diferent", explica la productora executiva Adriana Izquierdo.

A falta de saber el parer de la crítica, l'autor de la novel·la, que ha exercit de consultor de la sèrie, ha assegurat que la ficció televisiva és molt millor que el seu llibre. "El meu camí com a autor en la sèrie ha sigut d'aprenentatge de com es podia explicar millor tot. Això no va d'egos, va d'explicar bé una història", ha detallat Gómez-Jurado. L'escriptor assegura que va arribar a rebre 43 propostes per adaptar els seus llibres a la televisió, però que mai es va plantejar traslladar la seva obra al mercat anglosaxó, fos canviant la llengua original o movent l'acció a una altra ciutat. "Madrid era el cor de la sèrie, amb una protagonista nascuda a Barcelona i un protagonista nascut a Bilbao però que es converteixen en madrilenys i que actuen com madrilenys", explica.

stats