Novetat

Les claus del nou joc de Super Mario: tot el que has de saber de ‘Super Mario Bros. Wonder’

L’estimat rei dels videojocs de plataformes i els seus amics tornen a ‘Super Mario Bros. Wonder’, una proposta simpàtica i carregada d’imaginació per a tota la família

5 min
Art principal de 'Super Mario Bros. Wonder'
  • Llançament: 20 d’octubre
  • Plataformes: Switch
  • Gènere: Plataformes
  • Classificació: +3
  • Desenvolupament: Nintendo
  • Publicació: Nintendo

La icona estrella de Nintendo, el famós lampista de bigoti molsut anomenat Mario, torna amb un videojoc del gènere amb què va començar la seva trajectòria: les plataformes de desplaçament lateral. Si al Mario i els seus amics els defineix alguna característica és la versatilitat, ja que els hem vist fer mil i una coses diferents en tota mena de jocs. Però Super Mario Bros. Wonder és el primer joc de plataformes 2D pur i dur des del New Super Mario Bros.U l’any 2012. Sembla que la companyia japonesa no en té prou amb estrenar Super Mario Bros. La pel·lícula aquest mateix any ni publicar novetats per a altres grans sagues com Zelda o Pikmin, entre altres. A l’ARA ja hem pogut provar el nou Mario i us podem dir que, amb uns gràfics polits i simpàtics, i un gir modern a un clàssic, el joc promet ser una meravella.

El Mario amb un potenciador d'elefant troba una flor meravella

El títol reuneix una colla de personatges de la família Mario per triar amb quin es vol recórrer els molts nivells del Regne Flor. El joc també presenta nous potenciadors per transformar-se, com el graciós però poderós elefant o el versàtil barret que s'enfila, però n’inclou de clàssics, com el de llançar boles de foc. A part d’aquests poders, compta amb un sistema d'insígnies, que oferiran diferents capacitats als herois. Per exemple, una insígnia proporciona l’habilitat de planejar amb la gorra i una altra la possibilitat de saltar més alt. Les opcions són moltes i variades, però només en podrem equipar una a la vegada. El punt a favor és que tots els nivells han estat dissenyats per poder sortir-ne victoriosos indistintament del que escollim. Però això no és tot...

Imaginació explosiva

La nova proposta de Nintendo té un as a la màniga per fer-nos explotar el cervell. Clàssicament, al disseny de nivells de Mario s’hi ha aplicat una estructura narrativa oriental anomenada Kishōtenketsu (traduït com a introducció, desenvolupament, gir i conclusió). Aquesta estructura, entre altres coses, permet introduir orgànicament mecàniques de joc i dona un cert ritme lògic a cada nivell. Però Super Mario Bros. Wonder decideix prescindir d’aquest arc tradicional en pro de la imaginació sense límits, el caos i la diversió. Les flors meravella, un dels objectes més importants del joc i que donen nom al títol, tenen les propietats d’alterar la realitat de cada nivell. I és que, quan n’agafem una, no sabem mai què passarà...

Amb les flors meravella...
...tot és possible!

Bum! En un nivell totes les canonades de cop prenen vida i comencen a bellugar-se i cantar. En un altre, una gran estampida de búfals trenca la banderola del final del nivell, arrenca el vol i ens porta a fer un tomb pels núvols. O en un altre apareix un enemic final ample com tota la pantalla i intenta esclafar-nos cap a les profunditats. O la càmera canvia d’angle, la gravetat s’altera, els personatges s’inflen com globus... A Super Mario Bros. Wonder sembla que qualsevol cosa és possible i no han descartat cap idea per boja que sembli. És un bon consell esperar l'inesperat.

Mode multijugador

Un punt important a destacar, també, és que el joc oferirà multijugador local de fins a 4 jugadors. En pro de la diversió i per fomentar la cooperació, s’elimina la col·lisió entre aliats, així que ja no es podrà empènyer els companys a l’abisme. Al final de cada nivell, però, i per mantenir una mica la tensió competitiva, el jugador que arribi més amunt de la banderola obtindrà la corona. Aquesta serveix de referència a la càmera del joc durant el desplaçament, així que la resta de jugadors no tenen més remei que seguir-la. El joc també inclourà un multijugador en línia en forma de "fantasmes" d’altres jugadors d’arreu del món, que veurem a la nostra partida, però només hi podrem interactuar comunicant-nos. La idea és generar xarxa i comunitat mitjançant senyals que es poden deixar a través dels nivells per alertar de perills o assenyalar possibles dreceres.

El títol es pot gaudir en multijugador local o en línia

La gràcia dels jocs de Mario, i en especial de Super Mario Bros. Wonder, és que cadascú el pot gaudir a la seva manera i personalitzar-ne l'experiència. En solitari, amb la parella, els amics o les criatures. D'una manera relaxada per superar els nivells i arribar a la banderola final o d’una forma més intensa per intentar descobrir-ne fins a l’últim secret. Tothom hi és benvingut. De fet, un detall d’accessibilitat és que algun dels personatges, com el dinosaure Yoshi, ofereixen beneficis per fer el joc més fàcil i permeten ajudar els companys en partides multijugador. Molt útil, per exemple, si juguem amb els més petits de la casa. El Mario i companyia tornen amb una fórmula coneguda però amb un gir refrescant i modern, que pot marcar un abans i un després a la saga. El que segur que aconseguirà Super Mario Bros. Wonder és que passem una bona estona i que no deixem de somriure mentre ens meravellem amb les seves carismàtiques bogeries.

Tràiler oficial de llançament

Ja hi hem jugat!

Ens ha agradat...

  • La frescor i la llibertat creativa que s'experimenta amb les flors meravella: caos i diversió a parts iguals.
  • El rendiment del joc i com és de polit, ple de detalls i d'animacions molt treballades.

No ens ha agradat...

  • Que hi hagi opcions d'accessibilitat vinculades a personatges a la força: volem utilitzar el Yoshi lliurement!
  • Alguns nivells es fan molt curts, quan comences a agafar el truc d'una nova mecànica, ja s'arriba al final.

És per a tu si...

  • Gaudeixes amb els jocs de Nintendo i en especial amb el caràcter carismàtic dels germans Super Mario.
  • El primer joc a què vas jugar va ser Super Mario Bros i ara busques una experiència similar per regalar a la teva fillola (tot i que en el fons hi vols jugar tu).

No és per a tu si...

  • Els jocs de plataformes no són el teu fort i una mena de força incontrolable et fa caure massa sovint en l'abisme.
  • Busques un joc amb gràfics realistes, una ambientació fosca i un combat molt visceral.

[Títol provat en Switch, gràcies a Nintendo]

stats