TV3
Mèdia 26/01/2023

El sou de Rahola al 'FAQs', finalment desvelat

Les primeres intervencions es van valorar en 450 euros, però després es van disparar

À.G.
2 min
Pilar Rahola

BarcelonaLa periodista Pilar Rahola va arribar a cobrar 1.777 euros per cadascuna de les seves intervencions al programa "Preguntes Freqüents (FAQS)" de TV3, que s'emetia una vegada per setmana, com a col·laboradora fixa, segons han informat a EFE fonts properes a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i ha confirmat l'ARA. Rahola va començar a col·laborar setmanalment a l'espai televisiu, produït per Mediapro i emès a TV3 l'any 2017, amb una retribució de 450 euros per intervenció, que va pujar a 1.777 euros al gener del 2018.

La periodista va abandonar el programa al novembre del 2021, per la qual cosa va estar cobrant aquesta segona quantitat durant aquell període, i la qüestió del seu sou ha estat objecte de debat polític en els últims mesos. La intervenció setmanal de Pilar Rahola consistia en un cara a cara amb un interlocutor amb posicions contràries a la seva i al seu penúltim programa el periodista i advocat Josep Manuel Silva li va preguntar quant cobrava, qüestió que ella va qualificar de "joc brut".

Des de llavors, portaveus de diversos grups parlamentaris han preguntat en diverses ocasions en la comissió parlamentària de control de la CCMA pel sou de la periodista. L'exdirector de TV3, Vicent Sanchis va dir al novembre del 2021 que aquesta informació l'havia de facilitar Mediapro i el fundador de Mediapro, Jaume Roures, va assegurar el passat octubre que buscaria les dades i els hi donaria personalment a qui els havia sol·licitat, però fins ara no s'han fet públiques. En aquell moment, va assegurar que si no les donava aleshores era perquè no volia que tots els titulars sobre la seva intervenció versessin entorn de les retribucions de la col·laboradora del FAQs. Els serveis jurídics de MediaPro, però, van aconsellar de no donar la xifra, en tractar-se d'un contracte privat, segons ha pogut saber aquest diari.

La presència de Rahola a TV3 va generar un conflicte polític, a diverses bandes, entre Junts, la direcció de TV3, la productora El Terrat i MediaPro, que va adquirir El Terrat un cop el FAQs ja estava en marxa. En una conversa interceptada entre David Madí i la periodista, aquesta es queixava de com li estaven reduint les col·laboracions. Durant la conversa Rahola explicava que Carles Puigdemont li va assegurar que li farien "pagar" a Vicent Sanchis, aleshores director de TV3, la intenció de reduir les seves aparicions. "Això és un abans i un després". Madí li responia: "Al Sanchis ja el coneixem, juga als cavalls i creu que el cavall guanyador és l'altre [ERC]. I fa mèrits per sobreviure el dia després". Madí, a més, es mostrava convençut que Sanchis està "equivocat" i afirmava "[encara que guanyin els republicans] li tallaran el cap igualment". "Sí, evidentment. Si funcionen com un partit estalinista... Els conec bé", responia Rahola. La nova direcció de TV3 es va decidir per concurs públic, però mesos abans de resoldre'l, el consell de govern de la Corporació va aprovar cessar tant Sanchis com Saül Gordillo, aleshores director de Catalunya Ràdio.

stats