Mèdia 10/11/2020

El Sindicat de Periodistes exigeix als propietaris de 'Diario de Mallorca', 'Diario de Ibiza' i 'El Mundo' que cerquin alternatives als acomiadaments

Adverteixen que aquesta situació "de risc imminent" es produeix en un context de màxima feblesa dels mitjans de comunicació de les Balears

Ara Balears
2 min
matge d'arxiu d'un ordinador / ARA BALEARS

PalmaEl Sindicat de Periodistes de les Illes Balears han exigit aquest dimarts que els propietaris de Diario de Mallorca, Diario de Ibiza i El Mundo cerquin alternatives als acomiadaments que tenen previstos. Segons ha informat el sindicat en un comunicat, aquests darrers dies han avisat els treballadors que tenen la intenció de fer una reducció de personal.

En el cas de Diario de Ibiza, els gestors han informat que pretenen aplicar un Expedient de Regulació de l'Ocupació que deixarà fora 15 professionals, un 30% del total. A Diario de Mallorca, dirigit per Javier Moll, la intenció és continuar acomiadant gent de manera progressiva. Aquest mes pretenen treure quatre persones i al llarg dels mesos següents, tres més. Cal recordar que entre el 2019 i el 2020 ja varen acomiadar 12 persones.

Per la seva banda, El Mundo vol acomiadar 15 treballadors. L'editorial del rotatiu ha anunciat un ERO a les seves delegacions de València, Catalunya, el País Basc i les Balears, on té 33 empleats. En aquests moments, a les Illes no tenen edició en paper i la plantilla podria quedar reduïda a una corresponsalia.

El sindicat adverteix que aquesta situació "de risc imminent" es produeix en un context de màxima feblesa dels mitjans de comunicació de les Balears. "L'acomiadament de desenes de companys (...) és un drama per a moltes famílies i també suposa una passa més cap a l'empobriment del periodisme de l'Arxipèlag", remarquen en el comunicat. A més, han recordat que "el futur de les Balears com a societat democràtica i lliure es veu obstaculitzat cada vegada que els propietaris d'un mitjà acomiaden els periodistes o desapareix una capçalera, una emissora, un canal de televisió o un lloc web de notícies".

En aquest sentit, el Sindicat de Periodistes ha oferit assessorament als comitès d'empresa perquè afrontin la negociació dels processos d'acomiadament i recorda que els afiliats a l'SPIB tenen dret a assessorament gratuït i condicions favorables en cas que es requereixi la intervenció del seu advocat.

stats