Censura
Mèdia 06/02/2024

La sèrie de Nicole Kidman censurada a Hong Kong (tot i que es va rodar allà)

El projecte de l'actriu australiana és l'últim afectat per la censura a Hong Kong

Andreu Busquets Juliachs
2 min
Nicole Kidman en un moment de la minisèrie

BarcelonaL'últim projecte de Nicole Kidman, la minisèrie Expatriadas, s'ha vist immers en una polèmica després que hagi transcendit que Hong Kong, on es va rodar, no permet visionar-la als seus ciutadans. Els primers dos capítols es van estrenar el passat 26 de gener a la plataforma Amazon Prime, però quan els hongkonguesos intenten accedir a la sèrie es troben amb el següent missatge: “Aquest contingut no està disponible a la seva localització”.

Hong Kong, 17 d'octubre del 2014. REUTERS/Bobby Yip

La ciutat autònoma de Hong Kong ha vist com des del passat 2019 el control de la llibertat d'expressió ha augmentat, i el 2020 la Xina va aprovar una llei de seguretat nacional que criminalitzava tota mena d'activitats polítiques, com per exemple manifestar-se per la independència. Des d'aleshores hi ha hagut centenars d'activistes detinguts o que s'han vist obligats a exiliar-se, mentre que diferents mitjans de comunicació han hagut de tancar a causa de les opressives lleis del país asiàtic.

El rodatge de la sèrie ja va ser bastant polèmic, però per raons completament oposades. A principis del 2021, enmig de la crisi del coronavirus, el govern de Hong Kong va donar permís a Kidman per entrar al país “per motius professionals i que contribuïen directament al creixement econòmic del país”. Això va provocar moltes crítiques per part de la ciutadania i dels mitjans de comunicació, que van acusar l'actriu i productora d'insensible. També la directora de la sèrie, Lulu Wang, escriptora estatunidenca nascuda a Hong Kong, va rebre milers de crítiques a les xarxes socials, que assenyalaven que havia fet una sèrie de dones estrangeres totalment independents aïllades de la realitat social del país.

El portaveu del ministeri de Cultura, Esports i Turisme ha dit que el govern hongkonguès no tenia cap mena de comentari sobre el tema i que redirigia totes les seves preguntes a Amazon, però el representant de l'empresa també s'ha negat a fer cap aclariment.

Aquesta no ha estat la primera sèrie que ha estat censurada a Hong Kong. La plataforma Disney+ va eliminar un episodi dels Simpsons en què es feia referència a suposats camps de treball a la Xina.

Aquest és un dels diversos casos de censura que s'han viscut a Hong Kong d'ençà que l'any 2021 es va aprovar l'ordenança de censura cinematogràfica que dona el poder d'eliminar pel·lícules que “retractin, representin o tractin de qualsevol activitat que pugui provocar una ofensa cap a la seguretat nacional”.

https://www.ara.cat/media/series/quin-l-exit-netflix-provocat-onada-too-taiwan_1_4747888.html

stats