Investidura espanyola
Mèdia 06/09/2023

"Sánchez ha donat el poder al profeta de Waterloo": la reacció mediàtica de Madrid a les condicions de Puigdemont

Els editorials dels locutors de la dreta carreguen contra el PSOE i l'acusen de cedir al "xantatge" de l'expresident de la Generalitat

ARA
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rep el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez

BarcelonaAmb les condicions de Carles Puigdemont ja sobre la taula, els principals matinals radiofònics de Madrid han arrencat aquest dimecres carregant contra l'expresident de la Generalitat i, en molts casos, també contra el PSOE. Els editorials de la dreta mediàtica, de fet, donen per fet el pacte dels socialistes amb Junts i auguren poc menys que el trencament d'Espanya. En repassem els més destacats:

"Puigdemont rebaixa el to i s'obre a negociar"

Àngels Barceló (SER)

Per a la periodista Àngels Barceló, conductora de l'Hoy por hoy de la SER, el que ha aconseguit Puigdemont és tornar al focus on només era per als "els hiperventilats que continuen mantenint Waterloo com a lloc de pelegrinatge". I el que busca amb l'amnistia és "solucionar el seu problema, la seva situació", diu. La seva conferència, però, creu que "rebaixa inquietuds" dels que esperaven peticions de "màxims".

Barceló, de fet, destaca que, tot i continuar parlant d'unilateralitat, el referèndum queda "assenyalat a l'horitzó sense més ni més" en l'agenda de l'expresident. "Puigdemont rebaixa el to i s'obre a allò que semblava fa poc impensable: a negociar". Amb tot, considera que l'expresident "torna a controlar el relat" i fa que ara sigui el PSOE qui hagi de moure fitxa. I no s'està de criticar el PP per tancar-se ara a parlar amb Junts "fent veure" que no sabia que demanarien l'amnistia: "A Feijóo ja només li queda Vox, amb el líder del qual ja es fotografia i a qui exalça sense pudor".

"Puigdemont té 400.000 vots i exigeix acabar amb l'estat espanyol"

Carlos Herrera (Cope)

La principal crítica de Carlos Herrera (Cope) és que el govern espanyol "s'ha posat de perfil" davant la petició "xantatgista" de Puigdemont, que "veient que li rendirien homenatge, es va entusiasmar": "Ho vull tot, que m'obrin una Pepsi Cola". Herrera alerta que el líder de Junts té "400.000 vots i exigeix acabar amb l'estat espanyol i la seva Constitució d'una tacada" i retreu al PSOE que, tot i que "hauria de dir no", ja està intentant "posar en marxa" l'amnistia a través de la "premsa del Movimiento".

Herrera alerta de les paraules de Puigdemont, que no renuncia a la unilateralitat i que, per tant, "no renuncia a delinquir", però creu que Sánchez ho justifica absolutament tot" perquè es creu propietari de l'Estat. "Acceptar l'amnistia significa reconèixer que la raó política la tenien els colpistes del 2017, o que Espanya és un estat nascut d'un acte de guerra o d'accions violentes, o que el discurs del rei del 2017 va ser repressiu, va ser improcedent. Això és organitzar l'amnistia", assegura, i conclou: "Crec, sincerament, que som un país odiat pel seu propi govern".

"Sánchez ha donat el poder suprem al profeta de Waterloo"

Carlos Alsina (Onda Cero)

El presentador del programa Más de uno d'Onda Cero, Carlos Alsina, carrega contra la "negociació curiosa" que planteja l'expresident de la Generalitat i que consisteix, segons diu, que el PSOE "reculi amb tot el que porta dient durant sis anys sobre Puigdemont i l'amnistia, li entregui tot el que demana abans de seure a parlar i que ell ni rectifiqui, ni reculi ni cedeixi en res".

Alsina dona per fet que els socialistes accediran a aquestes peticions. "O es pacta amb ell o eleccions, perquè així ho ha volgut el PSOE. Sánchez no ha deixat més opcions que aquestes dues", critica. De fet, destaca que "el poder suprem que té el profeta de Waterloo no li ha caigut del cel ni de les urnes", sinó que "li ha donat el president en funcions", que li ha donat "la clau" del govern.

"Els votants del PSOE han votat carregar-se Espanya"

Federico Jiménez Losantos (EsRadio) 

Un dels sospitosos habituals dels estirabots i insults contra l'independentisme i l'esquerra, el locutor Federico Jiménez Losantos (EsRadio), dedica el seu habitual reguitzell de desqualificatius contra l'expresident a l'exili, a qui es refereix com a "colpista cocomocho". La direcció del govern espanyol, diu, passarà a estar en mans del "pròfug de Waterloo", amb qui afirma que el PSOE està disposat a pactar l'amnistia i l'autodeterminació.

El locutor critica el "psicòpata" i "traïdor" de la Moncloa, tal com es refereix a Pedro Sánchez, per haver mentit dient que entendria i empresonaria l'expresident, però deixa clar que el problema de fons d'aquesta situació és el PSOE, que qualifica de "càncer" d'Espanya. En aquest sentit, critica que l'expresident Felipe González rebutgés aquest dimarts l'amnistia però admetés que va votar Sánchez. "No tens remei", li diu. I aprofita per disparar contra els votants socialistes: "Han votat carregar-se Espanya".

stats