Sèries
Mèdia 18/06/2021

Vuit raons per no perdre's la nova temporada de 'Rick y Morty'

La popular sèrie d'animació creada per Justin Roiland i Dan Harmon estrena una nova col·lecció de deu episodis

5 min
L'univers de 'Rick i Morty'

Torna Rick y Morty. La cinquena temporada d'una de les sèries d'animació per a adults més seguides d'avui s'estrena als Estats Units aquest diumenge. Les aventures de Rick Sánchez i Morty Smith –creats a imatge i paròdia dels personatges de Doc Brown i Marty McFly de Retorn al futur– completaran una nova ronda de deu episodis que prometen seguir el rastre que els ha portat a jugar a la lliga dels grans títols, com Padre de familia, Futurama, Bojack Horseman o les eternes South Park i The Simpsons. La seva fórmula és la de l'humor ferotge, els universos paral·lels, l'amor a la cultura pop, l'esperit fantàstic i una mala llet que sembla no tenir límit. Aquestes són les raons que la fan tan especial.

1. Perquè crítica i públic l'adoren sent una completa bogeria

Rick y Morty no només és considerada una de les millors sèries d'animació per a adults que s'han emès mai, també acostuma a aparèixer a les llistes de les ficcions més destacades de sempre. Els seus fans es compten per milions, alguns tan populars com l'actor Chris Evans, que la defineix com el producte "més al·lucinant i original" que es pot veure avui dia a la televisió. Els seus creadors, Justin Roiland i Dan Harmon (artífex de Community), beuen amb devoció de la psicodèlia i l'absurd: difícilment enganxa l'espectador si no mostra certa tolerància a la follia. A més, cal sumar-hi una narrativa innovadora i l'afició pel sci-fi, amb la introducció constant d'universos paral·lels.

2. Per tenir protagonistes amb gran carisma

El personatge de Rick Sánchez, l'avi científic cínic i malcarat, és l'eix sobre el qual recau part de la sèrie, però no l'únic. "Tot és políticament incorrecte i cap personatge és especialment bo, però a mesura que els vas coneixent descobreixes les seves particularitats més humanes", explica el dibuixant de còmic Sergi Puyol. Un vessant que s'ha anat treballant al llarg dels anys, aprofundint cada temporada més en la psicologia dels personatges: traumes, frustracions i relacions familiars disfuncionals. A part de l'insolent Rick (en totes les seves versions, com els delirants Tiny Rick i Doofus Rick) i el seu net, més aviat aturadet, Morty, a la sèrie hi ha personatges memorables: l'insegur Jerry, la dominant Beth, el Sr. Meseeks, el gat Squanchy...

Una imatge de la nova temporada de 'Rick y Marty'.

3. No practica cap mena d'alliçonament

Només existeix una ficció en el qual un protagonista sigui assassinat més vegades que aquí, el Kenny de South Park, que mor a cada episodi. A Rick y Morty no es té pietat, especialment cap als personatges principals. "És una sèrie amb un humor salvatge, sàdic i negre negríssim", explica el subdirector de la revista satírica El Jueves, Joan Ferrús. Encara que, com Puyol, reconeix que "hi ha un especial amor pel cantó humà dels protagonistes", el guió, absolutament existencialista, no busca convèncer l'espectador de res, ni molt menys alliçonar sobre quin és el camí correcte a seguir. De fet, tot el contrari.

4- Cal aprofitar-ho: són temporades curtes i no n'hi ha cada any de noves

No són els Simpson: la màquina perfectament greixada de trenta-dos anys d'activitat i més de set-cents episodis. Els creadors de Rick y Morty, que als Estats Units s'emet a Adult Swim, van al seu ritme: una temporada cada any i mig, cuidant el guió i la producció fins al més mínim detall. Cinquanta-un capítols en total entre el 2013 i el 2021 no sembla el ritme de treball més frenètic de la televisió actual, però aquest fet dona encara més valor al producte i genera grans expectatives entre els fanàtics de la sèrie.

5- No ha baixat el ritme en tots aquests anys i no ha patit gaire desgast

El fet d'espaiar i no eternitzar la producció d'episodis ha ajudat a aconseguir que la qualitat no se'n ressenti. La sèrie segueix tan amunt com sempre: "Hi ha guions que tenen estructures absolutament meravelloses, i no acostuma a ser pur virtuosisme: és virtuós, però sempre al servei de la trama i el drama", diu el subdirector d'El Jueves. James Siciliano, cap de guió de Rick y Morty, explicava en una entrevista a l'Argentina que el programa està "en constant evolució, queden molts acudits per fer". De fet, la sisena temporada ja està escrita.

6- Per les referències a la cultura popular

Les aparicions pop estan a l'ordre del dia. Les referències a títols i llocs comuns de la ciència-ficció són constants, aquí enfocades amb noves perspectives o fins i tot parodiades des de l'admiració: "És una de les claus de la sèrie. La seva reversió de La nit de les bèsties (film de James DeMonaco) n'és un bon exemple. Rellegeix la pel·lícula amb molta gràcia", recorda Sergi Puyol. Al tercer episodi de l'última temporada –One crew over the Crewcoo's Morty– es va desdibuixar Ocean's Eleven, un capítol en el qual apareixien Elon Musk i Pamela Adlon. La llista de famosos que hi han posat veus o fet cameos en algun moment és llarga i variada: Werner Herzog, Danny Trejo, Susan Sarandon o John Oliver en són alguns.

7- Té algunes de les aventures més delirants que s'han vist a la televisió

Rick y Morty és, sobretot, una sèrie d'aventures. Peripècies i viatges que tenen lloc en els infinits universos paral·lels que compta la sèrie, una característica que la fa encara més especial i que l'emparenta, no només amb clàssics del cinema, com Que bonic que és viure i Els caçafantasmes, sinó també amb l'univers Marvel i la coneguda Zona negativa, per on passen Els Quatre Fantàstics o Capitana Marvel. Les creacions de Matt Groening, un dels grans referents dels autors de Rick y Morty, també utilitzaven el recurs de l'univers paral·lel ocasionalment, tant als Simpson com a Futurama.

Dilluns d'estrena la cinquena temporada de 'Rick y Marty'.

8- Res fa pensar que la cinquena temporada no serà tan bona com les anteriors

Tot i que es va especular amb el final de la sèrie (fet que va posar en alerta els milions de fans militants d'arreu), el cert és que Rick y Morty sembla que va per llarg. Sortosament, la pandèmia no ha endarrerit aquesta nova temporada, que s'estrena aquest diumenge a Adult Swim i Cartoon Network als Estats Units i que arribarà a Catalunya un dia més tard, dilluns, mitjançant TNT i HBO. El guionista Scott Marder ha promès que ens esperen moments "que fan volar pels aires tot el que ha fet la sèrie" i assegura que la nova temporada "tindrà un nivell superior a tot". 

stats