Sèries

'Mr. & Mrs. Smith': les tribulacions de l'amor entre dos assassins a sou

La sèrie compta amb aparicions de luxe com la de la catalana Úrsula Corberó

3 min
Donald Glover i Maya Erskine a 'Mr. & Mrs. Smith'
  • Francesca Sloane i Donald Glover per a Amazon Prime
  • En emissió en VOSC a Amazon Prime

Sr. i Sra. Smith (2005), la pel·lícula, es va estrenar en el moment de màxima esplendor de la marca Brangelina. No hi havia parella més atractiva en el món de l'espectacle i la pel·lícula aprofitava el ganxo de Brad Pitt i Angelina Jolie per oferir una visió paritària del blockbuster. Érem davant d'un film que, a partir de la història d'un matrimoni en què els dos membres són assassins a sou que tanmateix desconeixen les seves veritables identitats respectives, combinava acció amb comèdia romàntica, tot embolcallat en els valors d'una producció mainstream de prestigi.

El primer esbós de Mr. & Mrs. Smith, el remake serial del film dirigit per Doug Liman, oferia una estimulant reformulació del concepte Brangelina. L'havien de protagonitzar Donald Glover (Atlanta) i Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), possiblement l'home i la dona més carismàtics pel que fa a la creació televisiva en aquells moments, que just venien de coincidir a Han Solo. Una història de Star Wars (2018). La possibilitat d'explorar la química d'aquesta parella en una screwball d'espies mortífers es va esvair quan la britànica va abandonar el projecte. Glover hi roman com a cocreador, al costat de Francesca Sloane, i com a coprotagonista. Maya Erskine substitueix Waller-Bridge, fet que atorga un perfil més baix al producte final, cosa que no és necessàriament dolenta.

Mr. & Mrs Smith ressegueix l'evolució d'una parella des dels codis del cinema d'espies més sofisticat. Els protagonistes són dos desconeguts a qui aparella una misteriosa agència que contracta especialistes en "treballs de risc" de tot tipus, des de protegir un ancià d'una possible amenaça a liquidar un multimilionari. Que dos agents secrets es facin passar per matrimoni facilita la feina: la gent sospita molt menys d'una parella integrada en la rutina social d'un lloc que d'una figura solitària que ronda per allà. Com a tapadora, en John i la Jane Smith disposen d'una casa a Nova York, un bé de luxe que també els permet dissimular les activitats. La sèrie entronca així amb tota una tradició de films d'agents secrets que converteixen en reclam els diversos signes de l'estatus privilegiat dels seus protagonistes. Aquí no hi arriba a haver un desplegament de cotxes, rellotges, vestits de marca i altres articles de luxe com en una franquícia de James Bond. Però sí que es mouen en escenaris similars, des de barris exclusius de Nova York i cases de subhastes a destins europeus de vacances exclusives com el llac Como o les Dolomites. El prestigi en aquest cas també se sustenta en una tria de secundaris de primera divisió que atorguen un valor afegit a cadascun dels episodis: Alexander Skarsgård, John Turturro, Sarah Paulson, Paul Dando, Parker Posey, Ron Perlman, Wagner Moura, i la catalana Úrsula Corberó, entre d'altres.

La vida en parella

Però la sèrie destaca sobretot per com copsa els detalls de la vida en parella i les diferents etapes que travessa qualsevol relació (tempteig, enamorament, passió, estabilització, rutina, crisis, desconfiança, ruptura o no...) tot entrelligant-ho amb la feina d'assassins a sou dels protagonistes. La Jane i en John descobreixen les seves afinitats i les seves incompatibilitats a través dels encàrrecs que tenen en cada episodi. Alhora, cada capítol funciona com a variant d'algun dels subgèneres del cinema de parelles: el de la relació amb una altra parella tant fascinant com tòxica que els arrossega al cantó fosc, el d'esbandir els secrets del matrimoni davant d'una psicòloga, el de posar a prova la relació durant un viatge a Europa o el de dubtar de si la teva parella t'acabarà assassinant o no...

stats