Televisió
Mèdia 29/09/2022

De les institucions a la presó: la figura de Maria Antònia Munar, protagonista d'una sèrie d'IB3

'Munar. Poder, corrupció, presó' constarà de quatre episodis que desgranaran la trajectòria de 'la princesa de Mallorca'

ARA Balears
2 min
Fotografia promocional de la docusèrie basada en la figura de Maria Antònia Munar.

PalmaLa història de la famosa dirigent d'Unió Mallorquina (UM), Maria Antònia Munar, coneguda també amb el malnom de 'la princesa de Mallorca', arriba a la pantalla petita. La cara de la política es colarà a les cases d'arreu de l'Arxipèlag a partir de dia 23 d'octubre, quan s'estreni a IB3 la docusèrie de quatre episodis en què se n'analitzarà el perfil polític.

La docusèrie Munar. Poder, corrupció, presó contarà la seva trajectòria i la influència en les principals institucions de les Balears. La producció repassa com Munar va estar relacionada amb els casos de corrupció més sonats de les Illes. Això li va costar el seu ingrés a presó fa nou anys amb diverses condemnes, que sumaven fins a 14 anys.

La minisèrie arranca amb els primers passos polítics de Munar, quan va esdevenir batlessa del municipi mallorquí de Costitx el 1979 i narra les dificultats que va tenir per ascendir en un món d'homes. Així i tot, se'n va saber desfer: quan arribà a la presidència d'UM, va convertir-se en enemiga i antagonista de personalitats com l'expresident del Govern Gabriel Canyellas; amb pocs escons al Parlament i el Consell de Mallorca va aconseguir exercir un gran poder.

Tot es va capgirar després que la Fiscalia, la policia, la justícia i l'Agència Tributària començassin a investigar UM, cosa que acabaria amb el seu ingrés a presó. Una fita que va marcar el tractament de la corrupció a l'estat espanyol.

La corporació de radiotelevisió balear ha explicat que per desenvolupar aquesta tasca d'investigació periodística ha fet fins a 42 entrevistes a expolítics relacionats amb UM, que compartiren carrera amb Munar, a més de jutges, fiscals i policies, entre d'altres.

La docusèrie Munar. Poder, corrupció, presó produïda per IB3 en col·laboració amb MOM Works, ha costat deu mesos de treball per recopilar els darrers 40 anys de la història política de les Balears.

stats