Indemnització rècord

Fox News, en la seva hora més greu: les 5 claus del judici mediàtic del segle

La cadena conservadora s'arrisca a una compensació multimilionària i ja ha començat a pagar en prestigi

3 min
Rupert Murdoch / REUTERS

BarcelonaEl magnat Rupert Murdoch no va treure finalment un conill del barret de copa a última hora –i qui diu conill diu indemnització d’uns quants centenars de milions de dòlars–, així que aquest dimarts ha començat a Delaware un esdeveniment que pot marcar el destí de Fox News. Bastió de les forces conservadores en general i, fins fa poc, de Trump en particular, la cadena s’enfronta a un judici per difamació que la pot deixar tocada financerament i que, ja abans de començar les vistes, ha desencadenat terratrèmols en la fase d’instrucció. Les declaracions inicials es preveien per a dilluns, però el jutge les va ajornar un dia, sense donar explicació. El Wall Street Journal, propietat també de Murdoch, publicava diumenge que el conglomerat mediàtic havia donat “una última empenta per resoldre la disputa fora dels tribunals”, que no ha fructificat. Aquestes són les cinc claus per entendre el judici.

1. Qui ha denunciat Fox News i per què?

L’empresa Dominion Voting Systems, que fabrica i ven sistemes de votació electrònics. La querella sorgeix arran de la cobertura que va fer el canal tot notícies del recompte electoral del 2020. Els presentadors de Fox News van alimentar la tesi, sense proves factuals, que les màquines de la companyia van manipular el nombre de vots per donar la victòria a Joe Biden, en detriment de Donald Trump.

2. Quants diners demanen els querellants?

1.600 milions de dòlars (o 1.459 milions d’euros). Es tracta d’una xifra astronòmica que, si finalment aconsegueixen, suposarà trencar el rècord anterior: els 1.000 milions de dòlars que va acceptar de pagar el conspiracionista Alex Jones per haver sostingut al seu mitjà Infowars que la matança a l’escola de primària Sandy Hook, on van morir 20 alumnes i 6 professors, havia estat una posada en escena feta per actors. A l'espera de saber si Dominion acceptava un acord extrajudicial, fonts jurídiques citades per la CNN –rival de Fox News– ho consideraven poc probable perquè la companyia té ganes de convertir el judici en un acte públic i, així, contribuir a desacreditar l’estratègia trumpista d'acusar l’actual govern dels EUA de falta de legitimitat.

3. Quina és la línia de defensa de Fox News?

Acollir-se al dret de llibertat d’expressió. La cadena afirma estar “orgullosa” de com va cobrir les eleccions del 2020. També critica la indemnització que se sol·licita, que considera molt inflada. Un jutge del Tribunal Superior de Delaware, tanmateix, ja va desestimar l’intent d’aturar la instrucció brandant la Primera Esmena de la Constitució que defensa la llibertat d’expressió. I va constatar que les afirmacions lesives fetes en pantalla per algunes de les estrelles de Fox News –Maria Bartiromo, Tucker Carlson, Lou Dobbs, Sean Hannity i Jeanine Pirro– eren falses. El que ha de determinar el judici, ara, és si Fox News va actuar amb malícia. O sigui: si esva equivocar o va mentir deliberadament.

4. Com ha resistit Fox News la instrucció?

Malament. Durant la fase de recopilar informació ha anat emergint documentació interna que deixa malparada la cadena televisiva. Alguns missatges de text i correus electrònics privats han fet evident que directius i estrelles de Fox News no es creien les teories conspiratives que s’anaven emetent. Dos dels presentadors estrella, Carlson i Hannity, admetien que les narratives de Trump no tenien ancoratge en la realitat, però van continuar alimentant les teories de frau electoral igualment des dels seus programes.

5. Hi ha algun testimoni clau previst?

Les mirades estan posades en Abby Grossberg, que havia treballat com a productora per a Fox News. Segons ha explicat, els advocats de Fox News la van assetjar perquè protegís la cadena i els seus presentadors en la seva declaració davant del jutge pel cas Dominion, en la fase de construcció del sumari. A partir d’aquí, aquesta professional ha tirat endavant una denúncia a banda contra la seva exempresa, focalitzada en la directora general, Suzanne Scott, a qui acusa de donar l’ordre als advocats perquè esborressin missatges del seu mòbil. Grossberg serà ara un dels testimonis per la part de Dominion.

Ara que se sap que el judici se celebrarà, serà rellevant veure una desfilada de primeríssimes figures de l’imperi Murdoch, començant per l’emperador mateix, que als seus 92 anys continua sent president de la companyia matriu i president executiu de Fox News. El seu fill, Lachlan, és un altre dels executius que Dominion pot convocar, així com Carlson, Hannity i la resta de comunicadors denunciats. El seu pas pels jutjats pot tenir un cost d’imatge important per a la cadena i és el principal al·licient perquè Fox News intentés ahir esgarrapar les últimes hores abans de la formació del jurat, a la recerca d’un acord milionari que li eviti si no el desprestigi, com a mínim la vergonya pública d’haver de declarar.

stats