Grups mediàtics

Cristina Garmendia, exministra de Zapatero, nova presidenta de Mediaset Espanya

L'expolítica ja era consellera independent del grup de comunicació

2 min
Cristina Garmendia

BarcelonaVents de canvis a Mediaset Espanya. Després que el desembre del 2023 Borja Prado dimitís com a president, el grup de comunicació ha anunciat el nom de la seva nova responsable màxima: Cristina Garmendia, coneguda per haver estat ministra de Ciència durant el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. El consell d'administració de Mediaset Espanya va designar ahir Garmendia, que fins ara i des del desembre del 2017 era consellera independent de la companyia i membre de la comissió de nomenaments i retribucions i també de la comissió d'auditoria i compliment de la societat. El seu nomenament suposa en principi un gir progressista dins de Mediaset, que fins ara estava en una òrbita més conservadora (Borja Prado és mà dreta de Florentino Fernández).

Doctorada en biologia i especialitzada en genètica, Garmendia (Sant Sebastià, 1962) va cursar el seu doctorat en biologia molecular sota la direcció de la professora Margarita Salas al Centre Nacional de Biologia Molecular Severo Ochoa. L'any 2008 José Luis Rodríguez Zapatero la va fitxar pel seu gabinet per liderar el ministeri de nova creació de Ciència i Innovació. Va ser ministra fins al 2011.

Garmendia ocuparà el buit deixat per Prado, que va renunciar al seu càrrec menys de dos anys després de ser nomenat. El febrer del 2022 va ser triat per substituir Alejandro Echevarría, que feia 26 anys que ocupava aquell lloc. Pocs mesos després de la seva arribada, es va fer pública la sortida de Paolo Vasile, conseller delegat de Mediaset Espanya durant 23 anys. Qui havia estat l'home fort de la companyia durant més de dues dècades va ser substituït aleshores per Alessandro Salem, però Prado va aprofitar el relleu per assumir més poder de decisió dins de Mediaset. La seva creixent rellevància, tanmateix, va originar un conflicte dins de la televisió amb acusacions d'ingerències en la línia editorial de la cadena i un marcat gir cap a la dreta.

La nova presidenta de Mediaset també és consellera independent dels consells d'administració de CaixaBank i Grupo Logista, del qual també és vicepresidenta. Entre altres càrrecs ha estat presidenta de l'Associació d'Empreses Biotecnològiques i ha format part de la junta directiva de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE).

stats