Xangai reviu després de dos mesos de confinament

El brot es dona per controlat però es mantenen algunes restriccions: segueix la política covid zero que pot passar factura a Xi Jinping

3 min
S'ha acabat el confinament per covid a Xangai

PequínFestes als carrers de matinada i caravanes de cotxes tocant el clàxon a l'emblemàtic passeig The Bund, a la vora del riu Huangpu, donaven la benvinguda a l'esperat desconfinament de Xangai. Dimecres a la matinada entrava en vigor el desbloqueig de la ciutat, que, segons les autoritats, s'ha de fer de manera controlada. Però el cansament de la població i l'eufòria per poder sortir va empènyer molts habitants a gaudir dels carrers, vetats durant dos mesos, per retrobar-se amb amics i familiars.

Xangai reviu, però manté certes restriccions. La majoria dels seus 25 milions d'habitants ja poden sortir de casa lliurement, però estan obligats a fer-se una prova PCR cada 72 hores i mostrar el seu codi de salut en verd per entrar a qualsevol recinte. La mascareta continua sent obligatòria i es demana limitar les reunions.

El servei de transport s'ha restaurat en gran part de la ciutat i ja es pot circular amb cotxes particulars. Les botigues i els centres comercials poden obrir a un 75% del seu aforament. Però els gimnasos, cinemes i sales d'exposicions encara romandran tancats. I de moment els restaurants només obren per servir menjar per emportar. Tampoc no hi ha data perquè els nens tornin a l'escola.

La reobertura es produeix quan, en el seu últim comunicat, l'autoritat sanitària recull 15 nous contagis, una xifra molt allunyada dels 25.000 del mes d'abril. El brot es dona per controlat, però almenys 650.000 persones encara estan confinades. I tots els nous casos que es registrin seran traslladats a hospitals i els seus contactes pròxims a centres de quarantena. La política covid zero continua en marxa.

El confinament de la ciutat, que inicialment havia de ser de cinc dies i que es va aplicar en dues fases a cada costat del riu, havia esdevingut un autèntic malson per als seus habitants. El tancament total va trencar les cadenes de subministrament i la falta de repartidors va convertir la compra d'aliments en un autèntic calvari. A l'opulenta Xangai es van sentir cassolades al crit de "Tenim gana".

La capital econòmica de la Xina, que gairebé no havia viscut restriccions els dos anys de pandèmia, va sucumbir a l'òmicron. El confinament deixa una empremta profunda en la població, que ha criticat l'arbitrarietat de moltes mesures, com la que es va imposar al principi per separar els nens contagiats dels seus pares o el trasllat a centres de quarantena de persones positives que no tenien símptomes.

Costos econòmics i polítics

El confinament de Xangai ha posat de manifest el cost de la política covid zero. Les fàbriques van haver de tancar i les cadenes logístiques van ser interrompudes. Es preveu que l'economia es contragui aquest segon trimestre i serà difícil mantenir l’objectiu de creixement del 5,5% per a aquest any.

La preocupació entre les autoritats xineses és evident i encara que el president xinès, Xi Jinping, manté ferma la política de covid zero i s'impedeix qualsevol crítica en públic, sorgeixen veus que demanen la relaxació de les mesures.

La figura del primer ministre Li Keqiang s’ha reactivat. Va convocar una conferència amb més de cent mil quadres del partit per impulsar l’economia i s’ha aprovat un paquet amb 33 mesures d’estímul. L'aparició de Li Keqiang en reunions sense mascareta i la publicació de fotografies dels seus actes oficials a les portades de la premsa estatal han provocat rumors sobre si hi ha una pugna entre la seva facció més tecnòcrata i la de Xi Jinping.

El president espera revalidar un tercer mandat al Congrés previst per a la tardor i col·locar-se al mateix nivell que Mao. Però els brots d'òmicron, el qüestionament de la política covid zero i l'alentiment de l'economia enterboleixen el que s'esperava que fos un passeig triomfal. Sense oblidar l'error de signar una aliança amb Putin la vigília de la invasió russa d'Ucraïna, que ha deixat la Xina més aïllada internacionalment.

stats