Xangai, disposada a flexibilitzar el confinament arran de les queixes dels veïns

Molts denunciaven falta de menjar perquè moltes botigues estan tancades i milers de repartidors també s'han contagiat

3 min
Veïns de Xangai fan cua per sotmetre's a una prova de coronavirus en una zona residencial confinada.

PequínXangai comença a relaxar el confinament i alguns veïns afortunats han pogut sortir al carrer després de dues setmanes de tancament estricte. L'impacte econòmic i el descontentament de la població davant les mesures d'aïllament draconianes semblen haver empès les autoritats a aquesta decisió. La mesura arriba malgrat que es continuen comptant més de 24.000 nous casos diaris de contagis per òmicron, la immensa majoria asimptomàtics. Des de Pequín el portaveu de la Comissió Nacional de Salut, Lei Zhenglong, advertia que “l'epidèmia es troba en una fase de ràpid augment, i la transmissió social encara no està sota un control efectiu”.

L’administració de Xangai no ha estat gaire clara a l'hora d'especificar les mesures per alleujar el confinament. Aquest dimarts s'han limitat a anunciar que algunes zones residencials serien classificades de baix risc, sempre que portessin més de 14 dies sense registrar cap contagi. La confusió sobre la llibertat de moviments continua regnant, malgrat que la mesura ha de beneficiar en teoria uns 4,8 milions de residents. La manca de concreció sobre si es pot sortir a la via pública o tan sols passejar per l'interior de la comunitat ha provocat que en molts complexos residencials no s'autoritzés la sortida dels habitatges.

Comandes per internet

La Marta i el seu marit ja portaven quinze dies sense sortir del seu domicili abans que l'1 d'abril es decretés el confinament a la part oest de la ciutat. Al seu veïnat s'havien detectat tres positius i les autoritats van tancar la urbanització sencera per posar en quarantena tots els veïns. Així que ara ja fa més de tres setmanes que estan tancats i només surten a la porta de l'edifici per fer-se un PCR cada tres dies. Assegura que han tingut sort i no s'han quedat sense menjar, perquè la comunitat de veïns s'ha organitzat i ha aconseguit fer alguna compra conjunta de productes de primera necessitat. La compra per internet és l'única opció de què disposen, i si la comanda és gran hi ha més possibilitats d'aconseguir que un comerç estigui disposat a portar-la. També han rebut en tres ocasions bosses amb menjar lliurades pel govern: contenien oli, ous, carn i verdures. Destaca que almenys al seu veïnat hi ha hagut molta solidaritat i la gent ha ajudat les famílies amb fills i persones grans que tenien dificultats per accedir a internet.

Però en una ciutat de 25 milions d'habitants, els problemes han estat múltiples i les queixes s'han deixat sentir tant que l'administració ha demanat perdó per la mala gestió. Moltes botigues i supermercats van tancar al contagiar-se el seu personal i milers de repartidors també van quedar confinats a casa sense poder treballar. Les queixes sobre la manca de menjar han sigut molt nombroses, malgrat ser eliminades ràpidament de les xarxes socials. En alguns districtes on els veïns protestaven a la nit des de les finestres, les autoritats han fet volar drons amb altaveus des d'on advertien de la necessitat de mantenir el confinament. Fins i tot hi ha vídeos, encara que la seva autenticitat no està verificada, on es veu els veïns trencant les barreres, sortint al carrer i saquejant supermercats.

L'assistència sanitària ha estat l'altre greu problema. La nova onada de la pandèmia ha impedit o retardat el tractament de persones amb altres patologies i s'han reconegut algunes morts per asma. A més, les estrictes mesures de confinament han dificultat tractaments de quimioteràpia o de malalties cròniques com la diabetis. Segons algunes fonts, un miler de persones podrien haver mort per la falta d'assistència mèdica.

Asimptomàtics en centres de confinament

No obstant això, el que ha generat més critiques ha estat el fet que les autoritats hagin enviat casos asimptomàtics a centres de confinament. La majoria dels afectats al·leguen que, si no tenen símptomes, estan més segurs a casa que no pas en aquests grans centres que s'han habilitat en recintes firals i on hi ha milers de persones. A les xarxes s'han difós vídeos de centres encara en construcció, on hi ha gent dormint a terra. Davant l'allau de contagiats, en algunes instal·lacions s'han habilitat caixes de cartó com a llits d'emergència.

La política de covid-zero s'ha convertit en un bumerang per al govern xinès, que fins ara havia projectat una imatge de triomf sobre la pandèmia. A la imatge distòpica de Xangai, amb carrers buits i gent queixant-se que passa gana, se suma l'alentiment econòmic. El port de Xangai funciona a mig gas i moltes empreses han hagut de suspendre la producció. El grup de serveis financers Nomura calcula que hi ha unes 45 ciutats xineses sota confinament total o parcial, una situació que provocarà la caiguda del PIB.

stats