Internacional 10/11/2016

Wall Street celebra la victòria de Trump amb màxims històrics

El selectiu Dow Jones bat el seu rècord mentre la borsa europea cau lleument

A.v.
2 min
El pla contra l'especulació aferma el rebot de les borses

BarcelonaNo era ben bé l’apocalipsi:era més aviat una benedicció. Així d’extrems són els girs d’interpretació de com els mercats reaccionarien a una victòria de Donald Trump en les eleccions nord-americanes.

El selectiu industrial Dow Jones, que agrupa els 30 principals valors dels EUA, ha batut aquest dijous el seu màxim històric i ha arribat als 18.807 punts, superant els 18.636 amb què va tancar el passat 15 d’agost. Aquest rècord ha arribat l’endemà que es conegués la inesperada victòria del magnat i candidat republicà. També ha crescut, tot i que més discretament, el selectiu S&P 500. El tecnològic Nasdaq, per contra, ha caigut un 0,8%.

A Europa, en canvi, hi va haver menys optimisme i les borses han caigut després de saludar dimecres amb pujades la victòria de Trump. Les dades de caiguda de la producció industrial a França i a Itàlia durant el mes de setembre i l’efecte que han tingut en els inversors els resultats empresarials coneguts (Deutsche Telekom i Mapfre ha tingut mala acollida, mentre que Siemens i Generali han pujat a les borses després de publicar els comptes del tercer trimestre) han provocat que els índexs europeus caiguin sobretot a partir del migdia.

Així, l’Íbex-35 espanyol ha perdut un 1,63% i ha quedat per sota dels 8.800 punts per continuar amb la tendència abúlica que ha mantingut durant aquest 2016. A Itàlia, la borsa de Milà creixia un discret 0,03% però a les tres principals borses del continent manaven les vendes. El selectiu de Londres queia un 1,21%, el principal índex parisenc es deixava un 0,28% i el Dax 30 de Frankfurt havia caigut un 0,15%.

La borsa espanyola va tornar a ser la més baixista d’Europa per la seva exposició a Llatinoamèrica, on el mercat i les divises s’han vist molt afectades per la victòria de Trump. El deute públic espanyol va veure com la prima de risc (el sobrecost que paga respecte a Alemanya) va pujar molt discretament fins als 112 punts bàsics.

El sector bancari ha estat aquest dijous (en ple context advers) entre els que més han pujat a Espanya i ha situat sis dels seus set representants (tots excepte el BBVA) en positiu, amb Bankia al capdavant (amb una pujada del 4,18%), el Sabadell tercer (3,69%) i CaixaBank, sisè (2,07%. Entre els grans valor del selectiu, Telefónica ha baixat un 3,04%, Iberdrola, el 2,75%, Inditex, el 2,21% i Repsol l’1,15%. Les empreses que més han caigut han estat Cellnex i Enagás, amb caigudes del 6,23% i el 5,33%, respectivament.

stats