L'impacte de la pandèmia

Von der Leyen reconeix que la UE "va confiar massa en les farmacèutiques"

La presidenta de la Comissió defensa, però, que no comprar les vacunes de manera conjunta hauria fragmentat Europa

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, acompanyada de la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

Brussel·lesUrsula von der Leyen ha arribat aquest dimecres al ple de l'Eurocambra amb la lliçó ben preparada. Ja s'havia reunit abans a porta tancada amb la majoria dels grups polítics i sabia què volien sentir. Així que, després de la seva pitjor setmana al capdavant de la Comissió Europea per la gestió de la campanya de vacunació, ha fet autocrítica i els ha entregat uns quants gestos. "Vam anar tard en l'autorització, vam ser massa optimistes pel que fa a la producció massiva i,  potser, vam confiar massa que les farmacèutiques ens entregarien les dosis a temps", ha reconegut poc després d'arrencar el seu discurs.

En la cursa per immunitzar massivament la població, els Estats Units, Rússia i el Regne Unit han avançat la Unió Europea, que, com ha reconegut Von der Leyen, va començar més tard perquè va esperar que l'Agència Europea del Medicament (EMA) donés el vistiplau a les vacunes abans de posar-les en circulació. "Confiem en l'EMA i això vol dir que l'aprovació obliga a esperar tres o quatre setmanes més, però això és clau per garantir seguretat i generar confiança", ha reivindicat. Aquest discurs, però, no ha quallat en la batalla pel relat. L'EMA ha rebut pressions de governs i de la Comissió, segons correus electrònics filtrats en diversos mitjans i, a més, la mateixa Von der Leyen ha dit que la comissària de Salut, Stella Kyriakides, treballarà per millorar el marc regulador i accelerar els processos de l'EMA.

Exigències a les farmacèutiques

Von der Leyen ha combinat l'autocrítica amb diverses reivindicacions davant les farmacèutiques perquè compleixin els acords pactats. Després de la guerra oberta amb AstraZeneca, la UE admet errors d'estratègia però també reivindica el seu enfocament i la necessitat que el sector compleixi: "No em puc ni imaginar què hauria passat si només uns quants estats haguessin anat de pressa i la resta s'haguessin quedat sense res. Hauria sigut la fi de la nostra comunitat", ha reblat per defensar que Brussel·les hagi centralitzat la compra de vacunes per a tota la UE.

I també ha recordat a les farmacèutiques que han de complir: "Europa està sempre disposada a ajudar, però insistim en la part que ens correspon de manera justa". L'alemanya, metge de formació, ha reconegut que Europa es va centrar en el desenvolupament de la vacuna, "subestimant" les dificultats d'aconseguir produir massivament milers de milions de vacunes en mesos, un procés que normalment triga anys. Ara bé, si la ciència ha pogut fer-ho, les farmacèutiques també s'han de posar les piles, ha dit: "La indústria s'ha d'adaptar al ritme de la ciència".

Per assegurar-se que les empreses farmacèutiques no incomplirien com ha passat amb AstraZeneca, la Comissió Von der Leyen va posar en marxa un mecanisme per controlar les exportacions de vacunes que va acabar provocant un conflicte diplomàtic amb el Regne Unit i Irlanda perquè torpedinava el complicat acord del Brexit instaurant controls a la frontera irlandesa.  "Vam cometre errors en el procés que va portar a la decisió i ho lamento profundament, però al final va funcionar ", ha assegurat també.

La falta de transparència

L'altra gran crítica de l'Eurocambra i la societat civil a la Comissió Europea en la gestió de la compra de vacunes és la falta de transparència. Brussel·les ha centralitzat a través d'un comitè d'experts dels estats la negociació amb les empreses del sector però només ha fet públics alguns contractes censurats (ahir va publicar el de Sanofi sense anunciar-ho) després de la pressió dels grups parlamentaris. Tot i això, les informacions encara amaguen els calendaris de distribució, els preus i alguns aspectes clau de la responsabilitat de les empreses, cosa que fa difícil saber fins a quin punt les companyies compleixen els acords.

Von der Leyen ha resolt aquest punt anunciant a l'Eurocambra un "grup de contacte" entre el Parlament Europeu i la Comissió per "assegurar que es pot fer un escrutini de tots els contractes signats". I ha conclòs: "Sabem que la confiança necessita transparència". Tot i això, Von der Leyen ha marxat sense respondre a les interpel·lacions dels eurodiputats.

El 70% de població vacunada

Dit tot això, Von der Leyen ha assegurat que s'han après les lliçons i que la UE treballarà al màxim per aconseguir que es compleixi l'objectiu d'haver vacunat un 70% de la població adulta a l'estiu. Certament, la majoria de països europeus han accelerat des que han començat a arribar les dosis i la previsió de Brussel·les és que n'arribin 300 milions més el segon trimestre de l'any. Tot i això, hauria de funcionar tot bé i sense nous entrebancs perquè s'arribi a l'objectiu. Ara com ara, l'horitzó més optimista passa perquè s'hagi vacunat al voltant de la meitat de la població abans del juny.

stats