Turquia diu que va seguir el protocol de la UE quan va deixar Von de Leyen asseguda en segon terme

El president turc i el del Consell Europeu, Charles Michel, s'asseien l'un al costat de l'altre en dues butaques idèntiques

3 min

Brussel·lesUna de les qüestions que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reclamar al president turc Recep Tayyip Erdogan en una reunió que va mantenir aquest dimarts a Ankara era la retirada de Turquia de la Convenció d'Istambul, en contra de la violència masclista. Però ho va fer des d'un sofà, més baix i en un rang diferent que les butaques reservades per al mateix Erdogan i el president del Consell Europeu, Charles Michel. Quan va entrar a la sala, com es pot veure al vídeo, Von der Leyen es va veure relegada a seure en una cadira diferent de les dels dos altres membres de la reunió i al mateix nivell que un ministre. La líder europea va demanar explicacions a Ankara, que aquest dijous ha respost que "va seguir el protocol de la UE". "Les demandes de la UE es va complir durant la reunió que es va celebrar al despatx del nostre president, punt final", ha dit en roda de premsa el ministres d'Exteriors Tur, Mevlüt Çavusoglu. La polèmica ja ha rebut el sobrenom de sofagate.

Al veure la situació, la presidenta de la Comissió es va mostrar desconcertada, però, segons ha explicat aquest dimecres el seu portaveu, Eric Mamer, va decidir "posar per davant" la substància i l'objectiu de la reunió que una qüestió de protocol, tot i que ha demanat explicacions als "interlocutors pertinents" per "assegurar que un altre incident com aquest no es produeixi en un futur".

Mamer ha evitat qualificar el gest de masclista, però sí que ha repetit diverses vegades que la presidenta de la Comissió Europea ha de rebre el mateix tracte protocol·lari que Michel perquè tots dos són presidents de les institucions europees i han de tenir el mateix rang. "No volem fer d'això un problema públic, però això no vol dir que no sigui important", ha etzibat el portaveu comunitari, que també ha explicat que els serveis de protocol de la Comissió no estaven al cas d'aquesta distribució de la trobada.

Respecte a la inacció del president del Consell Europeu, Charles Michel, la institució ha trigat més de 24 hores a pronunciar-se. Tot i això, segons Politico, l'equip de Michel assegurava que en termes de protocol tot estava en ordre i s'excusen explicant que la reunió inicialment estava pensada només per a Michel i Erdogan. Des de la Comissió, però, insisteixen que ja des de l'anunci del viatge estava previst que Von der Leyen també formés part de la reunió. Al vespre de dimecres, Michel publicava un missatge a Facebook que no ha replicat per les vies oficials de comunicació de la institució. En el text, es refereix constantment a la presidenta Von der Leyen sense mencionar el seu càrrec i justifica que les autoritats turques van interpretar el protocol de manera "estricta", cosa que va provocar una "situació de tractament diferencial d'acord amb la presienta de la Comissió Europea".

Michel es justifica: "Les fotografies de la trobada donen la sensació que vaig respondre amb indiferència a la situació. Res podria estar més lluny de la realitat". I continua: "En aquell moment, mentre ens vam adonar de la naturalesa lamentable de la situació , vam decidir no empitjorar-ho muntant una escena. Per contra, al principi de la reunió vam decidir centrar-nos en la substància de la discussió política". L'exprimer ministre belga es contratula que dues de les principals institucions europees estiguin liderades per dones (també el BCE amb Christine Lagarde al capdavant) i es mostra "orgullós" que la seva successora a Bèlgica fos una dona per primera vegada. Michel, però, no demana disculpes.

En l'arxiu fotogràfic del Consell Europeu, es poden trobar fotografies de reunions entre els expresidents de les institucions, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, amb el president turc Erdogan en què tots tres estan asseguts en butaques idèntiques i al mateix nivell. Val a dir també que no es tracta de reunions organitzades per les autoritats turques i no tenien els requeriments de distanciament social als quals obliga el coronavirus.

Els expresidents de la Comissió Europea (Jean-Claude Juncker) i el Consell Europeu (Donald Tusk) amb el president turc, Recep Tayipp Erdogan.
stats