Internacional 17/05/2023

El vídeo que la CIA envia per aconseguir espies a Rússia

Va dirigit als ciutadans descontents amb la invasió d'Ucraïna i els demana que col·laborin amb els EUA

ARA
2 min
Una captura del vídeo emès per la CIA.

BarcelonaUna atmosfera de Guerra Freda impregna aquesta notícia. El titular és clar: la CIA vol aconseguir espies a Rússia i demanar-los que actuïn com a confidents de Washington. La invasió russa d'Ucraïna, i la tensió majúscula entre Moscou i els aliats occidentals, és el teló de fons.

Aquesta setmana, els serveis d'Intel·ligència dels Estats Units han llançat un vídeo dirigit a ciutadans russos que estan descontents amb la invasió d'Ucraïna i la consegüent situació del seu país, Rússia, castigat amb una onada de sancions internacionals que els ha canviat la vida. L'objectiu del vídeo, que sembla un tràiler d'una pel·lícula, és aconseguir que aquests russos descontents passin a treballar, confidencialment, per als interessos del govern de Joe Biden.

La CIA ha obert un nou canal a Telegram per difondre'l: aquesta és una xarxa social molt popular a Rússia, on s'inclouen notícies sense filtrar. També s'ha llançat en altres plataformes com YouTube, Twitter, Instagram i Facebook. El vídeo acaba oferint totes les instruccions necessàries sobre com posar-se en contacte amb l'Agència Central d'Intel·ligència, de forma anònima i segura, i començar a treballar sota els interessos dels EUA.

"Aquesta és la vida amb què has estat somiant", diu al principi, mentre mostra escenes quotidianes d'una família. "Per què les vides d'unes persones valen més que les d'altres?", es pregunta una veu en off, en rus. "I qui ho decideix això?", afegeix, suposadament en referència al govern de Putin, criticat en veu baixa per enviar onades de joves a fer la guerra. I segueix: "Ser un heroi significa explicar el que no volen que se sàpiga". I en un moment, diu: "Sobreviuré i la meva família viurà amb dignitat gràcies a les meves accions", mentre les imatges mostren com un home contacta, a través del seu smartphone, amb la CIA.

Funcionaris de l'agència involucrats en aquest projecte van explicar-ne alguns detalls a la CNN. "La invasió russa d'Ucraïna ha creat una oportunitat històrica perquè els russos vinguin a nosaltres i entreguin la informació que els Estats Units necessiten", deia un, sota la condició de l'anonimat. "Volem transmetre als russos, en el seu propi idioma, que sabem el que estan passant", afegia.

Els agents nord-americans van insistir que el vídeo no té la intenció de ser incendiari o generar disturbis entre la població en general, on Vladímir Putin encara gaudeix d'un alt nivell de suport, sinó que s'adreça a persones que estiguin indecises o descontentes i que, per tant, puguin estar disposades a col·laborar.

En les imatges, de fet, s'apel·la al “patriotisme rus” i planteja reflexions sobre quin és el propòsit de la invasió llançada per Putin o sobre quin està sent el preu que els ciutadans de carrer han de pagar com a conseqüència.

Resposta del Kremlin

Des de Moscou no han trigat a reaccionar. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha assegurat que els serveis d'intel·ligència russos vigilen amb molta atenció aquests intents de la CIA de reclutar ciutadans a través de les xarxes socials. "Estic convençut que els serveis d'intel·ligència monitoritzen adequadament aquest espai, partint del fet que la CIA i altres serveis d'intel·ligència occidentals no redueixen les seves activitats al nostre país", ha dit en la seva compareixença diària.

stats