RELIGIÓ
Internacional 01/10/2013

El banc del Vaticà publica el seu balanç per primera vegada

L'Institut per a les Obres de Religió (IOR) declara uns beneficis de 86,6 milions d'euros, quatre vegades més que el 2011

Efe
1 min
Imatge de l'exterior del Banc del Vaticà. REUTERS

RomaL'Institut per a les Obres de Religió (IOR), més conegut com a banc del Vaticà, ha publicat per primera vegada el seu balanç anual. Ho ha fet aquest dimarts, en el marc de l'operació de transparència, i ha declarat un benefici net de 86,6 milions d'euros, dels quals 54,7 milions s'han destinat al pressupost de la Santa Seu. Fins ara, la banca vaticana no publicava els seus comptes i, fins i tot, havia estat inclosa a la llista negra de les institucions financeres.

El nou president de l'entitat, Ernst von Freyberg, designat el febrer del 2013 pel papa Benet XVI, ha explicat aquest dimarts a la Ràdio del Vaticà que "l'IOR està compromès en un procés exhaustiu de reformes, per promoure els estàndards més rigorosos de professionalitat i conformitat". Això inclou, ha afegit el president, "la implementació d'estrictes processos contra el blanqueig de capitals".

Els comptes del Vaticà

El document publicat revela que l'entitat va obtenir un benefici net de 86,6 milions d'euros, una xifra que quadruplica els 20,3 milions de guanys del 2011.

L'IOR assenyala que 54,7 milions es destinen als pressupostos de la Santa Seu i la resta, 31,9 milions, es reserven per a "eventuals riscos operatius generals". Von Freyberg ha explicat que "la política d'inversió de l'IOR està pensada per garantir la seguretat dels béns que ens han confiat i la nostra tinença es concentra en una gestió de conservació i en una baixa exposició al risc".

Durant el 2012, els clients del l'entitat vaticana van depositar 6.300 milions d'euros, repartits en 2.300 milions en dipòsits, 3.200 milions en contractes de gestió patrimonial i 800 milions en títols. El patrimoni net és de 769 milions d'euros.

La banca vaticana gestiona 13.700 comptes bancaris que han de ser de membres del clergat, empleats o exempleats del Vaticà.

stats